Coca-Cola-Enterprises-2010

Nordmenn skeptiske til utenlandske kolleger

Nordmenn er mer lunkne til verdien av å ha utenlandske kolleger enn svensker og dansker. To av ti nordmenn mener arbeidsmiljøet har blitt påvirket negativt av en mer internasjonal arbeidsplass.

Publisert

Coca-Cola på Lørenskog fikk Mangfoldprisen i 2010. (Foto: Jan Tveita)

Mer enn 20 000 arbeidstakere i 32 land – alle i privat sektor - har svart på spørsmål om blant annet jobbsikkerhet og arbeidsmiljø som følge av arbeidsinnvandring. Undersøkelsen er foretatt i regi av Randstad Workmonitor.

Mindre åpne enn svensker og dansker

– Spesielt svensker, men også dansker, virker mye mer åpne og positive til utenlandske kolleger enn nordmenn. Seks av ti i våre naboland sier at de opplever merverdi å jobbe med utenlandske kolleger, mens under halvparten av nordmennene opplever det samme. Land i Asia og Latin-Amerika er generelt mye mer positive til internasjonaliseringen enn sine europeiske kolleger, sier adm. direktør Camilla Grana i Randstad Norge.

Kortere tradisjoner

– Det er ikke ukomplisert å forstå forskjellene på Norge kontra våre naboland. Men en forklaring kan være at nordmenn har kortere tradisjoner for et internasjonalt arbeidsmiljø enn mange andre land, som Sverige og Danmark - og at våre holdninger og skepsis fortsatt henger litt igjen, mener Grana.

Jobbsikkerhet

To av ti nordmenn i undersøkelsen gir uttrykk for at de føler dårligere jobbsikkerhet som følge av arbeidsinnvandring. Like mange mener arbeidsmiljøet har forandret seg negativt, mens tre av ti sier arbeidsinnvandringen har hatt en positiv effekt på arbeidsplassen.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS