Datatrøbbel-1

Datatrøbbel stjeler ledernes arbeidstid

Datatrøbbel tar en halvtime av ledernes arbeidstid hver dag, viser en undersøkelse blant svenske ledere.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Vision har spurt i alt 4585 mellomledere og førstelinjeledere om hvordan datasystemet deres fungerer, skriver det svenske arbeidsmiljømagasinet Arbetsliv på nett. Undersøkelsen viser att lederne i gjennomsnitt bruker en halvtimes arbeidstid pr. dag på datatrøbbel. Mange sier at systemene ikke svarer til virksomhetens behov eller at innloggingsløsninger og design har svakheter.

Samme resultat i fjor

Vision gjorde en tilsvarende undersøkelse i fjor med nesten samme resultat.

– At resultatet er nesten det samme i år, kan skyldes innkjøp av datasystemer som løper over flere år. Dette er ingen quick fix, sier Carola Löfstrand, arbeidsmiljøspesialist i Vision.

Löfstrand mener samtidig at flere har blitt mer bevisst på problemet, og Vision får mange spørsmål både fra ledere og verneombud som undrer ser over hvordan man kan gå til verks for å kartlegge it-miljøet.

Digitalt arbeidsmiljø

– For bare fire år siden var det ingen som hadde hørt snakk om begrepet digitalt arbeidsmiljø. Nå merker vi at folk faktisk vil gjøre noe, sier Löfstrand.

Hun tror at den nye foreskriften om organisatorisk og sosialt arbeidsmiljø kan bidra til at det digitale arbeidsmiljøet blir mer synliggjort

– Det digitale arbeidsmiljøet er nært knyttet til måten arbeidet er organisert på. Om lederen er med og har innflytelse når nye datasystemer skal anskaffes, blir jo det mye bedre enn om man overlater dette til dataleverandøren, mener Carola Löfstand.

(prevent.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS