Kolleger
Kolleger

Én dårlig kollega kan ødelegge alt

Bare én grov, taktløs eller mobbende kollega kan være nok til å ødelegge et menneskes arbeidsliv familieliv og andre arbeidsplasser.

Publisert

Bildetekst her...

Det kan utvikle seg til en voldsom belastning på familielivet og i siste instans starte en kjedereaksjon, som kan ende opp med at ens partner sprer belastende stress til sin arbeidsplass igjen, skriver Magasinet Arbejdsmiljø. Bladet refererer til forskningen til den amerikanske professoren Merideth Ferguson ved Baylor University i Texas.

Stresser omgivelsene

I prosjektet deltok 190 ansatte. De arbeidet alle fulltid, hadde kolleger og en utearbeidende partner. De og deres partnere skulle alle fylle ut et spørreskjema, som deretter ble kjørt sammen i en database. Og ut fra resultatene kunne forskerne se at en dårlig kollegas negative innflytelse rekker langt. Kollegaens adferd fremkaller stress, som så igjen fremkaller kjedereaksjoner: Du kommer ulykkelig hjem, kan ikke konsentrere deg om at få verken voksenlivet eller livet med barna til å fungere, partneren prøver å kompensere ved at ta flere praktiske arbeidsoppgaver på seg, og det kan føre til at partneren møter stresset opp på sin arbeidsplass.

Tidlig forskning

Merideth Ferguson sier at forskningen i dårlige kollegers innflytelse på familieliv og partnerens arbeidsliv fremdeles befinner seg i sin spede barndom. Men budskapet er klart nok: Det står så mye på spill at du snarest mulig må søke råd og støtte om du mener deg utsatt for en slik kollega.

Blant de ansatte var 57 prosent menn med en gjennomsnittsalder på 36 år. 75 prosent av parene hadde hjemmeboende barn.

(Magasinet Arbejdsmiljø)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS