K-Team-Kolsås-2012
K-Team-Kolsås-2012

Typisk norsk med fredagskos på jobben

Vi nordmenn unner oss både vafler og vinlotteri før vi går tidlig hjem på fredag – fordi vi fortjener det. Fredag er den store kosedagen.

Publisert

K-Team på Kolsås i Bærum samlet til lunsj. (Foto: Jan Tveita)

Det er Newswire som skriver dette.

– Fredagskos er svært utbredt på norske arbeidsplasser. Noen bedrifter har kontraktfestet at de skal ha egg og bacon, pølser eller vafler på fredagsmenyen. Uavhengig av dette, pleier vi alltid å servere noe ekstra godt på fredager, sier Ingun Skaar i ISS Catering.

ISS driver 450 bedriftskantiner i Norge og serverer 100 000 måltider hver dag. Ifølge deres data er vafler den mest populære fredagskosen på norske arbeidsplasser, fulgt av pølser, pizza, fish & chips og napoleonskaker eller annen hjemmebakst.

– Vi nordmenn liker å gjøre oss fortjent til en belønning. Vi er flinke hele uka, spiser sunt og jobber hardt. På fredag belønner vi oss selv og feirer arbeidsukas slutt med en glidende overgang til det private, sier Skaar.

Positivt for arbeidsmiljøet

Også de ansatte i Noble Installation i Rakkestad samles i lunsjen. (Foto: Jan Tveita)

Nordmenn har kost seg på fredager i lang tid.

– Vi må nok svært mange år tilbake for å finne de første elementer av fredagskos på jobben, sier Jannik Krohn Falck i Great Place to Work, instituttet som hvert år kårer de 30 beste norske arbeidsplassene.

Falck tror sosialt samvær og noen godbiter på fredag har liten påvirkning for å skape en attraktiv arbeidsplass. Men han mener at dersom det styrker fellesskapet, så er det klart positivt.

– Å ha det hyggelig og morsomt på jobben kan være første skritt på veien til engasjement og motivasjon, sier han.

Verdsetter medarbeiderne

Og det er ingen grunn til å tro at det blir færre fredagsutskeielser i årene fremover, mener direktør Arild H. Steen i Arbeidsforskningsinstituttet.

– Fenomenet er trolig økende, fordi stadig flere jobber blir oppgavestyrt fremfor tidsstyrt. Så lenge man utfører sine oppgaver, kan man ta seg tid til å være sosial på fredagen. Fredagskosen kan også være en arena hvor ledelsen gir uttrykk for verdsetting av medarbeiderne, sier Steen.

Et lite varsko

Utenfor kantina koses det også. Det arrangeres vinlotterier, tippekonkurranser, ukens rose, og det er ekstra folksomt ved kaffemaskinen. Noen fortsetter med fredagspils sammen med kolleger etter jobben.

Dersom alkohol er en del av fredagshyggen, er ikke det nødvendigvis bra for alle.

– Fredagspils kan være positivt for dem som er med, men også negativt for dem som av ulike årsaker ikke kan delta. Når det drikkes alkohol, vil ofte arrangementet også virke ekskluderende, sier Arild H. Steen.

(Newswire)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS