Datamus
Datamus

Over halvparten plages av pc-arbeid

Har du også smerter i håndledd, armer, skuldre eller nakke? Musearm er blitt vår tids folkesykdom, noe omtrent annenhver nordmann smertelig har fått erfare i en eller annen grad.

Publisert

Feil bruk av datamus kan utløse kroniske smerter i håndledd. (Ill. foto: Colourbox.com)

I dag, mandag 28. februar, markeres for 11. gang den internasjonale musearmdagen. Contour Design oppfordrer nordmenn til å fokusere på variasjon i arbeidsstillinger og ergonomisk arbeidsutstyr. Benytt musearmdagen til å se på hvordan du kan bli kvitt og forebygge smerter.

Over halvparten har plager

Over halvparten av alle norske kontoransatte sier de har hatt plager som følge av bruk av mus. Eksperter fraråder oss fra å sitte mer enn fire timer hver dag foran en datamaskin. Men dette er utenkelig eller praktisk umulig for de fleste av oss.

– Vi nordmenn jobber generelt mye, i mer eller mindre statiske posisjoner, foran pc-en. Det gjør at mange får vondt i nakke, skuldre, armer og håndledd. Om du har slike plager eller smerter, oppfordrer jeg deg til å benytte den internasjonale musearmdagen som en god anledning for å ta plagene på alvor sier Lise Ødgren i Contour Design, som representerer RollerMouse i Norge.

Sjekk arbeidsplassen

– Sjekk om arbeidsplassen din er utformet riktig, og om du har det riktige utstyret du trenger for å gjøre en best mulig jobb, fortsetter Ødgren.

– Det mange ikke tenker på, er at disse plagene ikke bare går ut over den enkelte ansattes trivsel og arbeidskapasitet, men at det også rammer virksomheten ved redusert effektivitet, og derigjennom potensielt også andre medarbeidere som må kompensere for dette, sier hun.

Plagene kan forebygges

Undersøkelsen utført på oppdrag for Contour Design avdekker omfanget og opplevelsen av musearm forbundet med bruk av pc og mus på arbeidsplassen. Her fremkommer det at to av tre norske kontoransatte i en eller annen grad har opplevd plager i løpet av et år. Til tross for at det finnes enkle måter å forebygge dette, har likevel nærmere tre av ti svart at de ikke har iverksatt tiltak for å bli kvitt plagene. Dette er i det store og hele et økende problem, da arbeidsdagen til stadig flere innebærer stor grad av stillesittende pc-arbeid med små, monotone bevegelser gjennom hele dagen.

– Når over halvparten sier de har hatt plager, så er det urovekkende – og unødvendig mange, særlig når vi tar i betraktning hvor lite som faktisk skal til for å begrense eller ta bort plagene. Ekstra fokus på flere gunstige og riktige arbeidsstillinger ved kontorpulten, i tillegg til godt, ergonomisk arbeidsutstyr, hjelper langt på vei i å forhindre og forebygge smertene, påpeker Ødgren.

Pass på kroppen din

Den internasjonale musearmdagen (International Repetitive Strain Injury Day) markeres siste dagen i februar hvert år for å fokusere på problemet med musesmerter og se på aktuelle løsninger.

– Det er så lite som skal til for å forhindre og forebygge musesmerter. Min oppfordring er å ta kroppens signaler på alvor og foreta enkle justeringer på arbeidsplassen, avslutter Lise Ødgren i Contour Design.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS