Bygg og anlegg er fortsatt den bransjen med flest konkurser, men stadig flere bedrifter overlever når man ser på utviklingen over tid. (Foto: Colourbox)

Kraftig nedgang i konkurser

Både antallet konkurser og tvangsavviklinger går betydelig ned når utviklingen ses over tid, konkluderer ferske tall fra data- og analyseselskapet Bisnode.

Publisert

Antallet konkurser har gått ned med 10,7 prosent, mens antallet bedrifter som er tvangsavviklet av myndighetene har gått ned med hele 52,9 prosent. Samlet gir dette en nedgang på 20,4 prosent sammenlignet med april i fjor, viser tallene fra selskapet.

– Når det gjelder den store nedgangen i april måned, skyldes nok dette til dels at skifteretten var stengt i påskeferien og ikke fikk behandlet konkurser da. Det er derfor mest riktig å se på utviklingen over tid, men her er også tallene bedre enn på lang tid, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

I årets fire første måneder har 1766 bedrifter gått konkurs, mens 289 bedrifter er tvangsavviklet av myndighetene. Samlet gir dette en nedgang på 3,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Siste 12 måneder har 4989 bedrifter måttet gi opp. En nedgang på 2,9 prosent.

– Vi får håpe dette er slutten på de høye konkurstallene vi opplevde i fjor, som var de høyest på ni år, sier Ruud.

Transport og industri sliter mest

Den bransjen som sliter mest hittil i år er lagring og transport, med 153 bedrifter som har måttet gi opp. Det er en økning på 21,4 prosent fra samme periode i fjor.

Industribedrifter har også hatt en dårlig start på året, med en økning i konkurser og tvangsavviklinger på 15,7 prosent.

Innen detaljhandel ser man fortsatt en økning i antallet konkurser. 9,4 prosent flere butikker har gått til skifteretten i årets fire første måneder enn i samme periode i fjor.

– Det er beklagelig at antallet konkurser innen detaljhandel bare øker og øker. Det smitter også over på relaterte bransjer som lagring og transport som nå har størst konkursøkning, forklarer Per Einar Ruud i Bisnode.

Bygg og anlegg er den bransjen med flest konkurser - hele 566 bedrifter. Dette er likevel en beskjeden økning på 0,2 prosent sammenlignet med året før.

I Vest-Agder har utviklingen vært positiv, med en nedgang på hele 44,7 prosent. Sogn og Fjordane har også klart å bremse konkursutviklingen, og opplevde en nedgang på 40 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Telemark, som lenge lå på konkurstoppen, har også opplevd en stor nedgang med 31 prosent.

– Vi får håpe at den positive trenden fortsetter og sprer seg videre til de andre fylkene, avslutter Per Einar Ruud.

Størst oppgang i konkurser i årets første måneder finner vi i Nordland (+52,1 prosent), Troms (+37,1 prosent), og Hedmark (+22,6 prosent).

(Pressemelding fra NTB Info/Bisnode)

Powered by Labrador CMS