Fredag-på-jobben-CB8311311

Fredag er fridag

I dag møter du mindre trafikk på vei til jobb enn det du gjorde i går, såfremt du faktisk skal på jobb i dag. For fredag er blitt fridag for mange, noe morgenrushet gjenspeiler.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Har du fri i dag? Det er du ikke alene om. Halvtomme kontorlandskap og kortere kø i kantinen er ikke uvanlig på mange arbeidsplasser på fredager, melder NRK.

Ferske trafikktellinger viser at stadig flere nordmenn tar tidlig helg eller de reiser ikke til og fra jobb på fredager.

Ti prosent trafikknedgang

NRK har hentet inn tall fra NSB og kollektivselskapene Ruter, Skyss og ATB, som viser at det er opptil ti prosent mindre trafikk mellom klokka sju og ni på fredager.

– Mange styrer mer av sin arbeidstid

Arild Steen, instituttdirektør ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), peker på to hovedårsaker til at fredag har blitt fridag for mange:

– For det første er det mange som jobber deltid, og mange av dem foretrekker å ha fri på fredag.

– Og så er det mange som går over fra klokkestyrt arbeidstid til oppgavestyrt arbeidstid, og de kan styre mer av sin tid, sin utnyttelse av dagen, eller av uka, og da er det mange som foretrekker å ta fri på fredag. Men det betyr jo ikke at de jobber mindre samlet sett, sier Steen.

Færre bompasseringer

Det er også færre bompasseringer i hovedstadsområdet fredag morgen, viser statistikk fra Fjellinjen.

Akkurat nå er det færre mennesker på T-banen i hovedstaden enn i går på samme tid. For kollektivtrafikken i Oslo om morgenen er nesten ti prosent mindre på fredager i forhold til de andre hverdagene.

Samme i distriktene

Oslo-tallene er ikke unike. På bussene i Sør-Trøndelag er passasjernedgangen på mellom fem og ti prosent fredag morgen – omtrent det samme gjelder for bybanen og bussene i Bergen.

Togtrafikken er også mindre nå i morgentimene fredag. På regiontogene inn til hovedstaden er det cirka fem prosent færre folk i dag. NSB meldte tidligere i år at morgentogene inn til hovedstaden på fredag har mistet mer enn hver fjerde passasjer sammenlignet med de andre ukedagene.

Kjører du til jobb, finner du trolig lettere parkering nå: Antall bomringpasseringer i Oslo og Bærum er lavere fredag morgen enn ellers.

(nrk.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS