Byggeplass-Forus

Pass på sikkerheten etter ferien

Når vi skifter ut grillvottene med arbeidshanskene igjen, er risikoen stor for at det skjer ulykker på jobben. Sikkerhetsrutinene er glemt, og derfor er det viktig å gjenoppfriske dem raskt.

Publisert

Mange arbeidsoperasjoner på en byggeplass krever stor aktsomhet. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita).

Når sommerferien er forbi, starter høysesongen for arbeidsulykker. Hodet er stadig fullt av minner fra ferien, og arbeidsrutinene må gjenoppfriskes for mange i disse dager, skriver Dansk Byggeri, interesseorganisasjon for den danske byggebransjen. – Noen virksomheter forteller at det skjer markant flere arbeidsulykker i dagene like etter ferien. Rutinene sitter ikke lenger i ryggraden, og derfor er det større risiko for å begå feil, sier arbeidsmiljøsjef Mette Møller Nielsen i Dansk Byggeri.

Velkommen tilbake

" Hun oppfordrer virksomhetene til å avholde «Velkommen-tilbake-møter» for de ansatte, slik at sikkerheten raskt kommer på dagsordenen igjen. – Hvis du står høyt oppe på en stige på arbeidsplassen, er det ikke siste ukes gode ferieopplevelser med barna du skal tenke på, men ha tankene på rett sted, sier Møller Nielsen.

Oppmerksomheten er svekket

Det danske tømrerfirmaet Jakon AS har satt ekstra søkelys på de første arbeidsdagene etter ferien. Plakatkampanjer og en ekstra innsats fra arbeidsmiljørepresentanter, formenn og byggeledere medvirker til at kollegene er oppmerksomme på sikkerheten når de kommer tilbake på byggeplassen. Dermed unngår man typiske hendelser som fallulykker, kuttskader og øyenskader.

«Skulle bare»

– Oppmerksomheten rundt mulig farlige situasjoner er svekket når medarbeiderne møter opp på jobb etter ferien. De er stadig fulle av gode ferieminner, og det påvirker evnen deres til å risikovurdere arbeidet. Derfor er det viktig å gjøre medarbeiderne oppmerksomme på at de igjen må tenke sikkerhet i arbeidet. De skal ikke ta den stigen som står nærmest, men bruke stillaset, selv om de bare skal rette på ei plate, sier arbeidsmiljøleder Morten Walbeck i Jakon AS.

Også rett før ferien

I dagene rett før ferien gjør Jakon AS også oppmerksom på ulykkesrisikoen. Også da er man tilbøyelig til å la tankene fly. Heldigvis er mange medarbeidere, som selv har opplevd en ulykke, flinke til å minne kollegene på hvor viktig det er alltid å være mentalt til stede på arbeidsplassen.

(Dansk Byggeri)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS