Stemplingsur-skole-CB899932

Danske lærere møtt med stemplingsur

Mandag møter lærerne i de danske kommunene Tårnby og Esbjerg opp til nye arbeidstidsregler og stemplingsur som skal registrere arbeidstida deres.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Når omkring 450 lærere i Tårnby kommune i Danmark møter på jobb etter sommerferien, må de huske på å stemple inn når de kommer på jobb og stemple ut når de går hjem igjen.

I forlengelsen av den danske folkeskolereformen har Tårnby kommune nemlig besluttet at lærerne skal bruke hele sin arbeidstid på skolen, skriver Jyllands-Posten. Derfor har kommunen satt opp stemplingsur på samtlige av kommunens åtte skoler, der lærerne skal registrere seg to ganger om dagen.

– Alle lærerne har fått et brev i sommerferien der det står at de må huske på nøkkelkortene sine eller en kode når de møter første dag så de kan stemple inn, sier Ulla Erlandsen, leder i Danmarks Lærerforening i Tårnby.

– Det er jo fullstendig som i gamle dager på fabrikkene der arbeiderne sto i kø for å stemple inn og ut, sier hun til avisen.

Manglende tillit

Som en konsekvens av den danske skolereformen må lærerne i Tårnby bruke all sin arbeidstid på skolen i tidsrommet 7-17. Kun tre prosent av den samlede arbeidstida kan brukes utenfor skolen, har kommunen bestemt.

Men lærerne er ikke spesielt begeistret for stemplingsuret. – Vi synes slett ikke noe om ordningen, for vi opplever det som manglende tillit til oss. Det virker nærmest som en hån mot lærerne at vi skal stå der og stemple inn og ut. Det er med på å drepe arbeidsgleden, sier Erlandsen.

– Selvfølgelig skal vi arbeide de timene vi må, men det er måten det blir gjort på. Det hadde vært helt ok å registrere arbeidstida i et alminnelig kalendersystem på lærernes pc-er. Det ville de kanskje også selv kunne bruke som planleggingsredskap, sier hun.

Gammeldags tankegang

Lærerne i Tårnby skal arbeide 40 timer i uka 42 uker i året, og de fleste timene ligger allerede fast som undervisning eller teamsamarbeide, sier Erlandsen.

Også i Esbjerg Kommune må lærerne på tre av kommunens skoler fra mandag stemple inn og ut på arbeidsplassen.

– Det er i bunn og grunn et tegn på manglende tillit til lærerne, og det er trist, sier leder for Esbjerg Lærerforening, Kenneth Nielsen, til Ritzau.

Gordon Ørskov Madsen i Danmarks Lærerforening kan godt forstå at lærerne er utilfredse.

– Det er å innføre en gammeldags tankegang fra en industrivirksomhet i en skole anno 2014. Det er ikke basert på dialog om hvordan man løser oppgavene best mulig, men er alene et kontrollsystem av lærerne, sier han.

(jp.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS