Toller-Magnormoen
Toller-Magnormoen

Tollerne vil ha batong og pepperspray

Narkotika- og spritsmuglerne blir stadig tøffere og utøver tyngre kriminalitet. Dette har ført til et krav fra norske tollere om bedre sikkerhet. Opplæring i selvforsvar, pepperspray og batong står øverst på ønskelista.

Publisert

Tollinspektør Inge Gammelli på Magnormoen kontrollstasjon. (Foto: Jan Tveita)

– At vi får bedre trening i å håndtere vanskelige situasjoner, vil gi større trygghet både for oss selv og dem vi må pågripe. Det er folk som er villige til å gjøre mye for å komme seg unna. Vi må videreutvikle oss for å kunne gjøre en god jobb, sier tollinspektør Carsten Grüner tilAftenposten.

Større risiko i ødemarken

Tollerne er spesielt utsatt i øde områder i distriktene, der de patruljerer jevnlig og stopper mistenkelige kjøretøy.

– Da kan det oppstå truende situasjoner. Smuglere bringer ofte med seg narkotika og sprit for store verdier, og de risikerer streng straff. Tollerne må ha utstyr og trening for å forhindre at de blir utsatt for vold, sier forbundsleder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund til avisen.

Vil ha pepperspray

Forbundet krever at tjenestemennene må utstyres med pepperspray, slik politiet har.

– Den skal bare brukes som en siste utvei, men vil likevel gi tjenestemennene større sikkerhet, sier Støtvig.

Et utvalg i Tolldirektoratet utreder nå hvordan tollerne kan bli bedre rustet i kritiske situasjoner. Ifølge Aftenposten krever Øst-Norge Tollerforening også at tollerne utstyres med batong.

Sikkerhet alfa og omega

Ledelsen ved Svinesund tollsted er også opptatt av at tjenestemennene skal bli bedre i stand til å møte en tøffere hverdag.

– Sikkerhet for tjenestemennene er alfa og omega for oss, sier kontorsjef Wenche Fredriksen.

Tollregionen har laget en plan for å øke sikkerheten, med kurs i arrestasjonsteknikk, konflikthåndtering og selvforsvar.

– Vi har anledning til å bruke håndjern når vi skal pågripe noen. Men vi må også kunne riktige teknikker og trene jevnlig. Vi snakker oss som regel ut av vanskelige situasjoner. Men voldelige situasjoner kan oppstå, kanskje på en øde landevei nattetid, sier sikkerhetsansvarlig Morten Waldenstrøm på Svinesund tollsted.

Ifølge Aftenposten er flere tilfeller av vold mot tollere behandlet av domstolene i den siste tiden.

(Aftenposten)

Du kan lese mer om tollernes arbeidsmiljø i HMS-magasinet nr. 2 i år!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS