SAS-CB4762535
SAS-CB4762535

Skyhøyt sykefravær i SAS

De norske kabinansatte i SAS har gjennomsnittlig vært sykemeldt hver femte dag - danskene er best i klassen.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

SAS strever med et kolossalt høyt sykefravær blant de kabinansatte, skriver den danske avisen Børsen. Avisen baserer seg på tall avisen har fått i hende fra kilder som står selskapet nær. Er tallene riktige, står det svært dårlig til med sykefraværet i det skandinaviske selskapet. Mens de danske kabinansatte i gjennomsnitt har et sykefravær på sju-åtte prosent, så har de svenske et fravær på 16 prosent og de norske på hele 20 prosent. Det betyr altså at de gjennomsnittlig går hjemme én dag i uka.

Tøft dansk arbeidsmarked

Leder for fagforeningen CAU, Helge Thuesen, som organiserer de danske kabinansatte, vil ikke bekrefte tallene. Men han erkjenner at sykefraværet er svært høyt i SAS. Han peker på at forskjellen mellom de skandinaviske landene kan skyldes kraftigere sanksjonsmuligheter på det danske arbeidsmarkedet - eller kanskje en høyere lojalitet.

Begynner å synke

SAS-ledelsen ønsker heller ikke å bekrefte Børsens tall, men sier likevel at sykefraværet blant de norske og svenske kabinansatte har vært svært høyt i 2012 og i begynnelsen av 2013, men at det nå har begynt å falle igjen.

Kraftig slankekur

Det skandinaviske flyselskapet har vært gjennom en voldsom hestekur. For knapt et år siden satte ledelsen foten ned og sa mer eller mindre ordrett at de ville legge SAS ned hvis ikke de ansatte - og i høy grad de kabinansatte - gikk med på vesentlig dårligere arbeidsvilkår. Det var ensbetydende med lønnsnedgang og flere arbeidstimer.

Hestekuren kan ha vært én forklaring på det høye sykefraværet. Ifølge CAU-leder Helge Thuesen var det mange av hans medlemmer som følte seg sviktet av arbeidsgiveren i forbindelse med at de ble tvunget til å akseptere de dårligere arbeidsvilkårene, skriver Børsen.

(business.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS