colourbox562716
colourbox562716

Mer kveldsjobbing i Norge enn i EU

Andelen arbeidstakere som jobber kveld og natt i Norge er høyere enn i EU. Derimot jobber norske arbeidstakere færre timer i uka enn arbeidstakere i mange andre europeiske land.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette sier seniorforsker Ann Cecilie Bergene ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) til Aftenposten.

Nordmenn har en tendens til å jobbe mer på ubekvemme tidspunkter enn mange europeere, og tendensen har vært den samme de par – tre siste årene, viser tallene fra Arbeidslivsbarometeret for 2013. AFI utarbeider Arbeidslivsbarometeret for YS.

– Kort oppsummert kan vi si at mens vi i Norge jobber færre timer enn gjennomsnittet i EU, jobber vi i større grad utenfor normalarbeidsdagen, sier Bergene til avisen.

Berører halve arbeidsstokken

* 47 prosent av norske arbeidstakere oppgir at de har en arbeidsdag som varer i minst ti timer én eller flere ganger i måneden. Dette ligger på samme nivået som i 2012, da andelen var 46 prosent.

* Nøyaktig halvparten av arbeidstakerne har jobber i helgene (52 prosent i 2012) minst én eller flere ganger i måneden, mens nesten hver femte arbeidstaker (19 prosent) jobber om natta, mot 18 prosent i 2012.

* Nesten to av tre arbeidstakere (63 prosent) oppgir at de like ofte jobber om kvelden, dette er samme andel som i 2012.

* Over halvparten av norske arbeidstakere (54 prosent), svarte i 2010 at de jobber minst to timer mellom klokka 18 og 22 minst én eller flere ganger i måneden. Den gjennomsnittlige andelen i EU var 44 prosent.

Også nattarbeid

Også når det gjelder nattarbeid lå Norge høyere, med 20 prosent på jobb én eller flere ganger i måneden mellom klokka 22 og 05 om morgenen. Gjennomsnittet i EU lå på 18 prosent.

– Nattarbeid har ekstra skadelige helseeffekter, så derfor er slike tall verdt å merke seg, sier Ann Cecilie Bergene til avisen.

(Aftenposten)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS