Kvinne-hodepineCB2704864
Kvinne-hodepineCB2704864

Stress gir plager, men ikke for tidlig død

Kvinner som stresser over lang tid, rammes hyppigere av ulike fysiske lidelser, går det fram av en ny svensk studie. Men de dør ikke for tidlig av det.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Undersøkelsen inngår i den svenske KvinnoUndersøkelsen, der omkring 1500 middelaldrende kvinner er blitt fulgt siden slutten av 1960-tallet, skriver Du&Jobbet på sine nettsider. Den viser at hver femte kvinne hadde vært stresset i større eller mindre grad i løpet av de siste fem årene. Mest stresset var enslige kvinner som røyker.

Muskelplager og migrene

Blant de stressede kvinnene hadde fire av ti muskel- og skjelettplager, 28 prosent led av hodeverk og migrene, og like mange hadde mage- og tarmbesvær.

Prosjektet har også opplysninger om dødsårsaken til kvinner som inngår i studien. Det finnes likevel ingen tydelige tegn på at stress fører til en økt risiko for å dø for tidlig.

– Den viktigste konklusjonen er at enslige kvinner, kvinner som ikke arbeider utenfor hjemmet og røykende kvinner er særskilt utsatte for stress. Her ser vi et økt behov for forebyggende tiltak fra samfunnets side, sier Dominique Hange, forsker ved Göteborgs universitet.

(duochjobbet.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS