Byggarbeidsplass.gif
Byggarbeidsplass.gif

Grunnopplæring i arbeidsmiljø

Nå har tredje utgave av grunnopplæring i arbeidsmiljø for bygg og anlegg kommet.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

Byggenæringens Forlag har i samarbeid med partene i arbeidslivet utviklet nytt materiell for grunnopplæring i arbeidsmiljø. Dette er tredje utgave av et materiell som ble utviklet første gang i 2000. Siden den gang har det vært i bruk i arbeidsmiljøopplæringen i en rekke bygg- og anleggsbedrifter og i åpne bransjekurs.

Kom med arbeidsmiljøloven

40 timers grunnopplæring i arbeidsmiljø ble innført med arbeidsmiljøloven av 1977. Det er den mest omfattende lovpålagte opplæringen i norsk arbeidsliv. Det er derfor i alles interesse at opplæringen blir god og tjener hensikten. I bygg- og anleggsnæringen har man lenge vært opptatt av at opplæringen må være lokalt forankret. Partene er enige om at opplæringen må stimulere til aktivitet i bedriften og gjerne være knyttet til virksomhetens produktivitetsarbeid.

Bransjespesifikk opplæring

I 1992 ble det gitt en åpning i Hovedavtalen mellom LO og NHO om at 20 timer av opplæringen kunne være bransjespesifikk, og fra 2002 kan hele 40 timers kurset gjennomføres bransjespesifikt. I de siste ti årene har byggenæringen gjennomført en rekke slike kurs.

Det nye materiellet stimulerer til lokalt utviklingsarbeid og er oppdatert både i forhold til lovverk, forskrifter og erfaringer fra de kursene som er gjennomført.

I prosjektets styringsutvalg har det deltatt representanter fra: Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg, Byggenæringens Landsforening, Norsk Arbeidsmandsforbund og Fellesforbundet.

Prosjektet har mottatt økonomisk støtte fra Fondet for Regionale verneombud i bygg og anlegg.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS