Boltesikring Nord Lock

Løse skruer en fare for sikkerheten

Hver tredje uke oppstår en uønsket hendelse ved en olje- eller gassinstallasjon på norsk sokkel på grunn av at en gjenstand faller ned. Årsaken er at en bolt har løsnet.

Publisert

Sertifisert boltesikring. (Ill. foto: Nord-Lock)

Dette kommer fram etter en gjennomgang av 3300 uønskede hendelser registrert på oljefakta.no. Selskapet Nord-Lock har gått gjennom samtlige uønskede hendelser i perioden fra august 2008 til mai 2013.

Overrasket

Petter Viken i Nord-Lock er overrasket over funnet:– Jeg må innrømme at det overrasker meg. Det er en kjent sak for de fleste i bransjen at gjenstander fra tid til annen faller ned, men jeg visste ikke at problemet med bolter som løsner var så utbredt. Det er spesielt overraskende med tanke på de omfattende sikkerhetsrutinene bransjen har når det gjelder inspeksjon og ettertrekking av bolteforbindelser, og hvor mye ressurser som brukes på dette arbeidet, sier han i en pressemelding frra selskapet.

Sikkerhetsproblem

Det Norske Veritas krever at 25 prosent av alle bolteforbindelser på en olje- eller gassinstallasjon skal etterstrammes hvert år. Nord-Lock mener problemet med fallende gjenstander utgjør et sikkerhetsproblem, og at bransjen bør tenke nytt rundt sikring av bolteforbindelser.

Løsning sikrer bolter

Nord-Lock har en løsning som sikrer bolter mot å løsne. Låseskivene selskapet leverer, er sertifisert av både DNV og ABS.– Låseskivene sikrer bolter mot å løsne. Skruen blir selvlåsende ved hjelp av en kilelåsing. Det betyr i praksis at bolten ikke kan løsne selv om den utsettes for vibrasjoner og dynamiske belastninger. Dette kan bidra til å trygge liv, sikre drift og spare store ressurser til vedlikehold, mener Viken.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS