Asfaltarbeid
Asfaltarbeid

Vil ta knekken på asfaltkols

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i samarbeid med LO og Fellesforbundet ønsker å komme kols fra asfalt til livs.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

Asfalt legges i dag ved svært høy temperatur, opp til 170 – 180 grader. Det skaper farlig røyk og avdampning for asfaltarbeidere, skriver Arbeidsmandsforbundet på sine nettsider.

— Asfaltarbeidere har dobbelt så stor risiko for å utvikle luftveislidelser som ikke er kreft, sier overlege Britt Grethe Randem ved Oslo Universitetssykehus til VG. De er særlig utsatt for KOLS og bronkitt.

Vil redusere helsefare

Lavtemperaturasfalt-metoden (LTA) senker temperaturen med 25-30 grader. Metoden bruker vanndamp som bindevev i produksjonen. LTA kan redusere farlig røyk med 60 prosent og damp med 30 prosent, etter forsøk utført av kjemiforsker Raymond Olsen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

LTA på dagsorden

— 19. november samles fagfolk, interesserte og andre for å sette bruken av lavtemperaturasfalt på dagsorden. Statens Vegvesen, Arbeidstilsynet, Fav, Stami og de berørte forbund vil holde korte innlegg.

– Det vil ha stor betydning for mange asfaltarbeideres helse hvis vi fikk flere til å gå over til å bruke LTA. Derfor spør vi om fremtiden for norske veier er lavtemperaturasfalt, sier forbundssekretær Svein Johnsen.

(Arbeidsmandsforbundet)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS