Thomas-Erik-Sande-YX
Thomas-Erik-Sande-YX

Tar YX Sande Gård til HMS-toppen

Thomas Erik Sande og resten av gjengen hos YX Sande Gård stakk av med Norsk Petroleumsinstitutts (NP) HMS-pris for 2013. Den 24-årige bedriftslederen har gjort grep som har imponert bransjen, og tatt Sola-bedriften til Norgestoppen. 

Publisert

Thomas Erik Sande. (Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien/NP)

– HMS har alltid vært et fokusområde for meg og en rettesnor for bedriften, alt man gjør på en bensinstasjon, har et HMS-aspekt, forteller Sande.

Familiebedriften Sande Gård som ligger like nord for Sola sentrum feirer sitt 30års jubileum neste år. Denne prisen ble en ekstra hyggelig opptakt til jubileumsåret.

Bedriften har et svært godt og tydelig fokus på HMS, og oppnådde hele 180 poeng av 189 mulige i HMS-revisjonen. Revisorene lot seg blant annet imponere av at alle de ansatte har sitt personlige HMS-utstyr.

Sande selv mener det er viktig å få god kjennskap til HMS tidlig, også for de deltidsansatte som jobber her ved siden av studier, og som etter hvert vil gå over i andre virksomheter.

Et viktig verktøy

Sande trekker frem at en systematisk tilnærming til HMS hjelper bedriften å møte uforutsette situasjoner og kartlegge dem før de inntreffer.

- HMS-systemet som YX sentralt har på plass for oss forhandlere er enkelt og oversiktlig, og ikke minst lett å etterleve. Dette har vært til stor hjelp for oss i HMS-arbeidet. Samtidig har jeg også vært flittig til å oppdatere meg via forskjellige nyhetsbrev og andre aktuelle kilder.

Dette er 18. gang Norsk Petroleumsinstitutt deler ut HMS-prisen, og YX Sande Gård vant foran mange gode kandidater fra hele landet.

- Sande Gård utmerket seg blant flere veldig gode kandidater og de har all grunn til å være stolte av denne presentasjonen, sier Inger-Lise M. Nøstvik, Generalsekretær i NP.

Også sentralt i YX ser man verdien av jobben YX Sande Gård har gjort.

- Vi er imponert over denne prestasjonen til YX Sande Gård. Den viser at HMS-arbeidet i YX Betjent er på et godt og riktig spor som lover godt for fremtiden, sier administrerende direktør Annar Sletvold i YX Betjent i en kommentar.

Tålmodighet sentralt

YX Sande Gård får skryt av revisorene for bedriftens internkontroll, ledelsens oppfølgning av HMS ovenfor ansatte, HMS-opplæring av ansatte og HMS-standard på stasjonen. Sande har flere gode råd til andre bedrifter når det gjelder HMS-arbeid.

- Jeg anbefaler at man er tålmodig med arbeidet i starten slik at man bygger seg opp et høyt nivå som man kan vedlikeholde. Det kan lønne seg med en fremoverlent holdning. Veldig mye handler om å ha gode rutiner.

Han har blant annet delt ut en minnebrikke til sine ansatte som han kontinuerlig oppdaterer med HMS-informasjon og holder ofte møter for å drøfte HMS-problemstillinger og utfordringer med sine ansatte.

Sande er en aktiv leder som mener det ikke nytter å sitte bak en kontorpult hele dagen.

- Det gjelder å lage en nyttig plattform som de ansatte virkelig har bruk for. Det er viktig å ta en aktiv rolle i bedriften slik at implementering av tiltak går som det skal. Jeg tror dersom man følger opp kan HMS-arbeid gi en positiv oppsving for hele bedriften.

Om HMS-prisen

* Opprettet av Norsk Petroleumsinstitutt for å stimulere til godt HMS-arbeid i bransjen.

* Prisen blir delt ut i to klasser, én blant transportører som distribuerer petroleumsprodukter og én blant selskapenes bensinstasjoner.

* Revisorer reiser rundt til de nominerte kandidatene og evaluerer dem etter forhåndsdefinerte kriterier.

Glade vinnere (fra venstre): Grethe Strømner(markedssjef/hms-ansvarlig), Thomas ErikSande (daglig leder YX-Sande Gård), Mikal Sande (eier YX- Sande Gård) og Annar Sletvold (adm.dir. YX Betjent). (Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien/NP)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS