Kontorlandskap

Kontorlandskapet trosser forskningen

Det åpne kontorlandskapet består - til tross for at forskerne dømmer det nord og ned.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Forskerne er langt på vei enige om at åpne kontorlandskap verken er effektive eller sunne for dem som arbeider der, skriver forskning.se. Likevel bygges det fremdeles mange nye åpne kontorarbeidsplasser. Forskeren Susanna Toivanen kan påvise at dette skyldes manglende kontakt nettopp med forskningen.

Fremtidens arbeidsplass

Toivanen viser i en studie om fremtidens arbeidsplasser at vi fortsetter å bygge åpne kontorlandskap – til tross for at de kan føre til helseproblemer. Årsaken er den manglende kontakten mellom arbeidsmiljøforskning og de som planlegger fremtidens kontor.

Toivanen er en av flere forskere i satsingen Flexit fra den svenske Riksbankens Jubileumsfond. Målsettingen med Flexit er nettopp å bedre kontakten mellom samfunnsvitenskapelig og humanistisk forskning og næringslivet.

Nå er Toivanen i ferd med å avslutte sitt prosjekt, og kan vise til flere interessante resultater. Hun peker blant annet på kommunikasjonsproblemene mellom arbeidsmiljøforskningen og de som driver med praktisk kontorutvikling.

Rom for samarbeid

– De står vanligvis lang fra hverandre, men her er det gode muligheter for et samarbeid, sier Toivanen, som selv har vært utplassert hos entreprenørfirmaet NCC. Dermed har hun i praksis selv ført forskningen nærmere dem som planlegger fremtidens kontor.

Arbeidstakers ståsted

Toivanen peker også på ytterligere et problem, nemlig at spørsmålet ikke er tilstrekkelig belyst fra arbeidstakers side. Det øker risikoen for at bransjen bygger kontorer som ikke fremmer arbeidsmiljøet. Her må kommunikasjonen bli bedre, både med fagorganisasjonene og med forskningen, mener Toivanen.

– Min forskning viser dessuten at det blant beslutningstakere finnes en kortsiktighet i hvordan vi planlegger og bygger. Det handler mer om raske forretninger, og helse og arbeidsmiljø ser ikke ut til å være så økonomisk interessant, sier Susanna Toivanen til forskning.se.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS