Alkohol-på-jobben-CB1180120

Høy pris for jobbdrinken

Denne uka behandlet Stortinget regjeringens rusmelding Se meg. Én av fire arbeidstakere mener det drikkes for mye i jobbsammenheng, og regningen som arbeidsgiver må betale, er høy.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Norske bedrifter tar gjerne regningen når ansatte hygger seg i baren på kick-off og julebord. Sykefravær på grunn av alkohol kostet ifølge Akan arbeidslivet 4,1 milliarder kroner i 2011. For norske virksomheter blir barregningen dermed høy.

Vil ha rusmiddelpolicy

Elisabeth Ege. (Foto: Akan)

– Vi er derfor fornøyd med at regjeringen i sin rusmelding har satt et mål om at alle ansatte i offentlig sektor, alle studenter og flest mulig ansatte i privat sektor skal være omfattet av en ledelsesforankret rusmiddelpolicy, sier Elisabeth Ege, direktør i Akan (Arbeidslivets kompetansesenter for rus og avhengighetsproblematikk).

Ege understreker at én av fire norske arbeidstakere mener det drikkes for mye alkohol i jobbrelaterte situasjoner som kick-off, sommerfest og fredagspils.

Rusfri arbeidstid

– Arbeidstiden skal være en rusmiddelfri sone, men økningen i alkoholkonsum i befolkningen gjenspeiles også i arbeidslivssammenheng.

Rogalandsforskning beregnet i 2001 at en stor andel av det totale alkoholforbruket forekommer i arbeidsrelaterte situasjoner.

– Med økt internasjonalisering og flere reiser er det naturlig å tro at antall situasjoner ha økt siden den gang. Dette er et faktum som ledere i norsk arbeidsliv må forholde seg til og ta på alvor, sier Ege.

Ikke forbud

AKAN-lederen understreker at en rusmiddelpolicy ikke dreier seg om å forby alkohol i sosiale sammenhenger i regi av arbeidsplassen.

– Dette handler om å sette ord på et tema som det kan være vanskelig å snakke om. Det å ha en bevisst holdning og klare regler, vil skape trygghet og forutsigbarhet i arbeidsfellesskapet og for den enkelte, sier hun.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS