Deli-de-Luca-Karl-Johan-Osl

Butikkansatte utrygge på jobb

Flere butikkansatte i Oslo sentrum føler seg ofte utrygge på jobb. Mange slutter i jobben, og butikker legges ned.

Publisert

Deli de Luca ligger på hjørnet av Karl Johans gate og Rosenkrantz' gate i Oslo. (Foto: Jan Tveita)

– Mange slutter i jobben, og flere virksomheter må legges ned på grunn av sikkerhetssituasjonen, sier Gunnar Larssen, adm. direktør i Oslo Handelsstands Forening (OHF) til nettstedet ohf.no.

40 prosent av hovedstadskriminaliteten

NRK har gjennomført en spørreundersøkelse for å kartlegge hvor folk som ferdes i Oslo føler seg utrygge. Politiets tall viser at 40 prosent av all kriminalitet i Oslo i fjor skjedde i området nedre del av Karl Johans gate, Oslo City og Jernbanetorget.

Trusler og utrygghet

OHF erfarer at situasjonen forverrer seg og at et økende antall butikkansatte rapporterer om trusler og skremmende opplevelser. Jevnlig får OHF beskjed om at ansatte slutter og virksomheter legges ned på grunn av opplevd utrygghet på arbeidsplassen.

Gode sikkerhetsrutiner

– Butikkene har gode sikkerhetsrutiner, kjører ranskurs og leier inn vektertjenester for å beskytte seg. Likevel blir ikke situasjonen bedre. Mange ansatte slutter fordi de ikke ønsker dette som en fast arbeidsplass, og flere butikker legger ned fordi det er vanskelig å drive lønnsomt med alle ekstrakostnader knyttet til dette, sier Larssen til NRK Østlandssendingen.

Aggressiv tigging

Han mener også at aggressiv tigging, som trolig er organisert, er i ferd med å bli et stort problem for handelen i hovedstaden.

– Vi har opplevd at de går til kassene og opptrer aggressivt overfor kunder og ansatte. De tar også med seg varer og truer ansatte for å hindre kontakt med politiet. Jeg tror et tiggerforbud hadde hjulpet mye for blant annet Karl Johan, sier Gunnar Larssen i OHF.

(ohf.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS