Overvektig-CB1082039
Overvektig-CB1082039

Overvektige skader seg oftere på jobb

En amerikansk undersøkelse slår fast at svært overvektige personer pådrar seg markant flere arbeidsskader enn folk med normal vekt.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Noen ekstra kilo på sidebeina kan føre til flere skader på arbeidsplassen, konkluderer amerikanske forskere i en ny undersøkelse, gjengitt av det danske Magasinet Arbejdsmiljø. Ved å sammenlikne rapporter om arbeidsskader med vekt, fant forskerne ut at svært overvektige, det vil si folk med en Body Mass Index (BMI) på over 30, har 25 prosent større risiko for å pådra seg en arbeidsskade enn sine normalvektige kolleger. Allerede når badevekten passerer en BMI på 25, begynner risikoen å øke for arbeidsulykker uten dødelig utfall, skriver forskerne.

Uklar årsakssammenheng

Undersøkelsen sier ikke noe om hva det er som gjør store medarbeiderne mer utsatt. Forskerne konkluderer derfor med at det er nødvendig å forske grundigere i sammenhengen mellom vekt og arbeidsskader.

Ifølge forskningsleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse på Frederiksberg Hospital, professor Berit Heitmann, kan det være ulike forklaringer:

– Overvektige kan i visse tilfeller ha problemer med å passe inn i sikkerhetsutstyr. De kan ha sykdommer forbundet med sin overvekt som gjør det vanskeligere å holde balansen. Eller de kan sove dårligere om natten på grunn av den økte risikoen for søvnapné knyttet til fedme. Alle disse forholdene kan gi grunnlag for økt risiko for fall eller andre ulykker, sier Berit Heitmann.

Der har ikke vært gjennomført liknende undersøkelser i Danmark, understreker seniorforsker Bjarne Laursen ved det danske folkehelseinstituttet. Laursen forsker i ulykker. Han mener derfor at det kan være vanskelig å overføre resultatene til danske forhold.

(Magasinet Arbejdsmiljø)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS