Arbeid-og-trim-CB4419920
Arbeid-og-trim-CB4419920

Mye stress på jobben – mindre trim i fritiden

Folk som opplever mye stress på jobben, reduserer sin fysiske aktivitet i fritiden, viser ny svensk studie.

Publisert

(Illustrasjon: Colourbox.com)

Risikoen for å bli fysisk inaktiv er 20 prosent større for dem som opplever arbeidsstress, sammenliknet med dem som ikke opplever stress i arbeidet. Dette viser en stor studie utført av forskere ved det svenske Mittuniversitetet, i samarbeid med flere andre universiteter i Europa, skriver forskning.se.

Større rekreasjonsbehov

Flere hypoteser peker på at stressende arbeid med høye krav og liten kontroll over eget arbeid fører til trøtthet og et større behov for å hente seg inn igjen. Dermed skulle også sannsynligheten for passivitet i fritiden øke.

En stor studie som nylig ble publisert i American Journal of Epidemiology inneholder data fra 170 000 personer i 14 europeiske land. Der påvises det en klar sammenheng mellom arbeidssituasjonen og den fysiske aktiviteten i fritiden.

Egenkontroll avgjørende

– Risikoen for fysisk inaktivitet i en stressende jobb har fremfor alt sammenheng med hvordan du opplever kontrollen over din egen arbeidssituasjon, snarere enn hvor høye kravene er i arbeidet. Jo mindre kontroll og mulighet du har til å styre ditt arbeid, desto større er sannsynligheten for at du er fysisk inaktiv i fritiden, sier Anders Knutsson, professor i folkehelsevitenskap ved Mittuniversitetet.

Trim viktig for folkehelsen

Fysisk inaktivitet forbindes med flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og visse kreftformer. En mer fysisk aktiv befolkning kan bedre folkehelsen. Derfor er det viktig å forstå hvilke faktorer det er som påvirker hvordan befolkningen deltar i fysiske aktiviteter.

– Tiltak for å øke den fysiske aktiviteten i befolkningen kan også dra nytte av det som angår arbeidslivet, mener professor emeritus Anders Knutsson ved Mittuniversitetet.

(forskning.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS