Tomtjuice-CB3946927
Tomtjuice-CB3946927

Stress ned med tomater

Trening er bra mot stress. Men hard trening kan også føre til stress. Det kan et glass tomatjuice råde bot for, viser forskning ved universitetet i Stockholm.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Femten utrente personer ble satt på hver sin treningssykkel. Deretter målte forskerne med en ny analysemetode hvor mye biokjemisk stress dette utløste, skriver det svenske nettstedet arbetarskydd.se.

Stresseffekten forsvant

Etter treningen fikk testpersonene drikke et glass tomatjuice hver dag i fem uker. Stressvirkningen ble borte. Fem uker uten juice, og den kom tilbake – for så å forsvinne igjen med en ny tomatkur.

Tomatens hemmelighet

Tomatens hemmelighet er antioksidanten lykopen, som skal være bra for kroppens forsvar mot såkalte frie radikaler, som dannes ved hard fysisk trening.

– Resultatet var uventet positivt. At det var tilstrekkelig med ett glass om dagen, betyr antakelig at tomat inneholder svært sterke antioksidanter mot nettopp denne typen stress, sier forskeren Siamak Haghdoost, som har ledet studien, i en pressemelding fra Stockholms universitet.

Forskningen omkring tomatjuice er en del av et EU-finansiert forskningsprosjekt som undersøker hvilke helseeffekter ulike næringsmidler gir.

(arbetarskydd.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS