Verneutstyr-CB4426750
Verneutstyr-CB4426750

Stopper verneutstyr som ikke holder mål

Det svenske Arbetsmiljöverket stanser verneutstyr på markedet som ikke oppfyller kravene til produktene.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Stans i salget av et stort antall produkter som ikke oppfyller kravene satt til slikt utstyr - det er resultatet av Arbetsmiljöverkets markedskontroll av hørselsvern og ulike typer vernehansker som selges via nettet. Ett 60-talls virksomheter er berørt av kontrollene.

Må holde mål

−Det er viktig at produkter som utgir seg for å beskytte mennesker mot skader også gjør det, sier Bernt Nilsson, avdelingssjef ved Arbetsmiljöverket. Våre kontroller førte til en egensanering av markedet. Dette er fordelaktig for en sunn konkurranse og – i dette tilfellet – alle dem som vil være sikre på at verneutstyret de kjøper holder mål.

Vernehansker og hørselsvern

Følgende produkter ble kontrollert:

* Vernehansker mot kjemikaler.

* Sveisehansker.

* Hørselsvern.

Totalt ble 470 hansker kontrollert. Drøyt 10 prosent av disse oppfylte ikke kravene. De fleste er nå trukket ut av markedet.

Rundt 50 hørselsvern er også borte. Av cirka 650 kontrollerte hørselsvern har et 50-talls produkter blitt trukket ut av markedet.

Krav til verneutstyr

−Hvilke krav stilles til vernetøy og verneutstyr?

Produktene skal ha gjennomgått typetesting hos et godkjent kontrollorgan og ha dokumenter som beviser at de oppfyller kravene. De skal dessuten være utstyrt med CE-merking og ha en bruksanvisning på svensk. Når forhandleren blir gjort oppmerksom på én eller flere mangler ved produktet, skal feilen enten rettes opp eller produktet skal trekkes fra markedet.

Nettsalget øker

Handel via nettet øker kraftig, også av personlig verneutstyr. Det gjør innkjøpsprosessen enklere for kunden, men det innebærer også at man går glipp av den informasjonen som en erfaren selger i en spesialbutikk har. På nettet mangler ofte den nødvendige kunnskapen om varen og reglene som gjelder for bestemte produkter. Arbetsmiljöverkets markedskontroll fyller derfor en viktig funksjon når den får fjernet mangelfulle varer fra markedet.

Du kan lese mer i prosjektrapporten her!

(arbetsmiljoverket.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS