Barnearbeid.gif
Barnearbeid.gif

Verdens arbeidsmiljø i bedring

Kampen for bedre arbeidsforhold har gitt resultater de siste ti årene. Barnarbeid har avtatt drastisk og fysisk arbeidsmiljø som sanitærforhold, belysning, ventilasjon og sikkerhet har blitt bedre.

Publisert

Barn skal gå på skole, ikke arbeide. (Ill. foto: Colourbox.com)

Dette skriver Rene Klær, et nettsted for en kampanje som Framtiden i våre hender og Changemaker står bak. Forbedringene er et resultat av press fra forbrukere, arbeiderne selv og avsløringer i mediene. Men fortsatt er lønningene lave, arbeidstiden lang, og arbeiderne hindres i å organisere seg i fagforeninger. Derfor må presset fra forbrukerne opprettholdes - og helst øke, skriver Rene Klær.

Still spørsmål i butikken

Neste gang du kjøper klær eller sko, kan du spørre selgeren om hvor klærne er produsert, om kleskjeden har etiske retningslinjer, og om du kan få disse tilsendt. Andre ting du kan spørre om, er lønnsforhold og hvorvidt tekstilarbeiderne har rett til å organisere seg. Hvis selgeren ikke kan svare, noe som ofte er tilfelle, kan du be at ledelsen kontakter deg. På Rene Klærs hjemmeside finnes det ferdig formulerte spørsmål du kan sende direkte via e-post, og adressene til de største kleskjedene i Norge.

Signér og spre en lynappell

Fagforeninger kontakter Rene klær fordi de trenger støtte til sin kamp for bedre arbeidsforhold. Rene Klær kan støtte fagforeningen og arbeiderne på fabrikken ved å presse den kleskjeden som kjøper sine varer fra akkurat den leverandøren. Klikk på lynappell på Rene Klærs nettsider. Her finner du noen saker der din signatur kan bidra til endringer. Du kan også spre oppfordringen videre via e-post eller sms til dine venner og bekjente.

Spre informasjon, lag en aksjon

Jo flere som stiller krav til bedriftene, jo raskere vil forbedringene komme. Å spre informasjon og skape bevissthet er viktig. Du kan snakke med venner og familie, du kan holde foredrag i skolen, informere din fagforening, skrive debattinnlegg til aviser eller ta initiativ til en aksjon utenfor en butikk.

Påvirk din arbeidsplass

På mange arbeidsplasser bruker man arbeidsklær. Du kan påvirke din arbeidsgiver til å stille krav til at faglige og menneskelige rettigheter blir respektert i produksjonen av de innkjøpte varene.

Påvirk offentlig sektor

Stat, fylkeskommune og kommune er storforbrukere av klær. Klærne blir ofte produsert uten etiske retningslinjer. Også her kan du være med på å bidra til forandring: Via Rene Klær kan du snart sende en e-post til kommunen eller fylkestingpolitikere der du bor, og oppfordre dem til å stille sosiale krav ved offentlige innkjøp. Du finner mer informasjon om dette på Rene Klærs kampanjesider.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS