Nettbrett
Nettbrett

Har du nakkeplager liggende under juletreet?

Nettbrettene brer seg som en farsott over landet, og neste helg vil mange bli nye eiere av disse elektroniske hjelpemidlene. Er det grunn til bekymring for arbeidsrelaterte plager i forbindelse med bruken av nettbrett?

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Stadig flere må oppsøke kiropraktor for nakke- og skuldersmerter i forbindelse med bruken av såkalte nettbrett, skriver Norsk Kiropraktorforening (NKF), som igjen siterer den danske avisen Berlingske.

Uheldige arbeidsstillinger

Norsk Kiropraktorforening tok kontakt med ti norske kiropraktorklinikker. Foreløpig ser det ikke ut til at denne trenden gjør seg gjeldende i fedrelandet.

– Vi har ikke sett noen plager som kan relateres direkte til bruk av nettbrett, forteller kiropraktor Bjørn Terje Bratt i Bærum. Heller ingen av de ni øvrige klinikkene NKF kontaktet kunne rapportere slike funn.

– Likevel er det nokså vanlig med plager i nakke, skuldre og armer fra bruk av bærbar pc. Det er ikke usannsynlig at vi etter hvert kan se noe liknende i forbindelse med utbredt bruk av nettbrett, sier Bratt til NKF.

Kiropraktoren forklarer at de små håndholdte redskapene ofte leder til uheldige arbeidsstillinger:

– Ved bruk av nettbrett har du dårlig støtte til skuldre, armer og håndledd, samtidig som du ofte sitter med fremoverbøyd nakke. De fleste holder nettbrettet med én hånd og jobber med den andre. Dette kan gi en ugunstig og statisk belastning på ledd og muskler i nakke, rygg, skuldre, armer og håndledd, forklarer Bratt.

Vær bevisst på bruken

Kiropraktor og fysioterapeut Kristin Bergby, som også holder til i Bærum, forteller at hun opplever en økende tendens av bedrifter som supplerer sine ansatte med nettbrett i jobbøyemed.

– Da mange av våre pasienter jobber kontor- og nettbasert, er dette noe vi følger med på, sier hun. Foreløpig har vi ikke fått noen tilbakemeldinger om økning i belastningsrelaterte plager fra denne gruppen.

Bergby ser derfor ingen grunn til å fraråde bruken av nettbrett.

– Det kan likevel være lurt å være tenke over hvordan du håndterer iPad-en. Det er viktig for arbeidsgivere å bevisstgjøre de ansatte på best mulig arbeidsstilling, avslutter kiropraktoren.

Kiropraktorens iPad-råd:

* Bruker du nettbrett i jobbsituasjon, bør du veksle mellom det og jobb ved stasjonær pc.

* Ta hyppige, korte pauser fra nettbrettet hvor du får bevegelse i nakke, skuldre og armer.

* Ta deg tid til å sette deg ned med nettbrettet ved et bord.

*Bruk gjerne etui med mulighet til å vinkle skjermen som du legger på et bord. Da får du avlastet skuldre og armer mer.

* Vær bevisst på arbeidsstillingen din.

(Norsk Kiropraktorforening)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS