Hjertestarter
Hjertestarter

Redd liv med hjertestarter

Hjertestarter på arbeidsplassen er blitt mer og mer vanlig, men mange kvier seg for å bruke den.

Publisert

(Ill. foto: Blostrupmoen Medical Equipment)

– Hjertestartere har blitt enklere å bruke, skriver Newswire. Det blir flere og flere halvautomatiske hjertestartere der du ikke trenger å lese hjerterytmen for å bedømme om sjokk skal gis. Det gjør maskinen for deg, sier instruktør og sykepleier Therese Bergqvist i Falck.

Hun holder kurs for bedrifter, idrettslag og organisasjoner som anskaffer hjertestarer.

Enkel å bruke

– På kursene blir mange overrasket over hvor enkelt det er å bruke hjertestarter. Maskinen analyserer pasientens hjerterytme og forteller hva du bør gjøre. Anbefaler den å gi et støt, ber den deg trykke på sjokk-knappen, sier Bergqvist.

Umulig å gjøre feil

Hjertestarteren er umulig å bruke på en person som ikke trenger elektrisk støt.

– Det er umulig å gjøre feil. Hjertestarteren forteller deg hele tiden hva du skal gjøre, og er ikke støt nødvendig, er det heller ikke mulig å gi pasienten det, selv om du trykker på sjokk-knappen.

Østlandets Blad i Ski i Akershus er en av mange bedrifter som nå har skaffet seg hjertestarter.

– Man vet aldri. Plutselig er det en av våre ansatte som blir rammet. Da er det ganske utrolig å tenke på at vi kan redde livet til en kollega ved å bruke hjertestarteren, sier journalist og vaktsjef Harald Wisløff i Østlandets Blad.

Kvier seg

Men mange kvier seg for å bruke en hjertestarter fordi den faktisk gir et menneske et elektrisk støt på 2300 Volt.

– Det er klart det er skummelt å tenke på at du skal sende et sjokk på flere tusen volt inn i et menneske, og alle har jo sett på TV at pasienten da hopper til værs. Men jeg føler meg tryggere på å gjøre det nå, etter å ha fått kurs, sier Wisløff.

Kom raskt i gang

Hvis en person er livløs, er det viktig å komme i gang med hjerte- lungeredning og bruk av hjertestarter så fort som mulig. For hvert minutt som går uten hjelp, reduseres sjansen for å overleve med syv til ti prosent.

– Når vi holder hjertestarterkurs, lærer vi først kursdeltakerne hjerte- lungeredning. Ved bruk av hjertestarter kreves det også at du utfører hjerte- lungeredning, sier Therese Bergqvist i Falck.

Redder liv

– Hvert år får anslagsvis 2500 mennesker i Norge hjertestans, utenfor sykehusene, og hvor hjertestarter kan gjøre en forskjell, sier medisinsk direktør Bjørn Magne Eggen i Norsk Luftambulanse.

Han mener hjertestartere på arbeidsplassene bidrar til å styrke den akuttmedisinske beredskapen, men god opplæring er påkrevd.

– Vi har utplassert hjertestartere blant annet på brannstasjoner over hele landet, og i politibåter. Vi vet at disse redder liv, sier han.

(Newswire)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS