Post-it-lappen
Post-it-lappen

Post-it-lappen fyller 30 år

De selvklebende gule Post-it-lappene fyller 30 år i år. I tre tiår har den lille gule huskelappen vært til hjelp for mennesker over hele verden til å holde orden på stort og smått i hverdagen.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Post-it lappens historie er et eksempel på hvordan en mislykket oppfinnelse kan endres til suksess. Det startet i 1968 da forskeren Spencer Silver skulle utvikle et nytt, supersterkt lim for 3M. Resultat ble i stedet et veldig svakt lim som til hans overraskelse kunne tas av og festes på mange ganger uten å miste klebeevnen. Silver kunne ikke se noe bruksområde for limet og sendte prøver til andre laboratorier i 3M.

Var med på notene

Flere år senere kom Art Fry, en annen forsker i 3M, over dette limet. På sin fritid sang han i kirkekoret og hadde behov for å markere sidene i noteheftet. Bokmerkene ramlet ofte ut, men så kom han på ideen om å stryke på litt av Silvers mislykkede lim på noen papirark som han så klipte i remser. Post-it-lappen så dagens lys.

Markedsundersøkelsene gikk dårlig

Testpersonene forsto ikke hvordan de skulle bruke en papirbit med lim på. Derfor begynte 3M å dele ut Post-it-blokker gratis så man virkelig kunne få en mulighet til å teste dem i hverdagen. Det førte til positiv mottakelse og ledet til en lansering i 1980.

Seierstog over verden

Siden den gang har den lille kanarigule lappen gått sitt seierstog over hele verden. I dag finnes det over tusen varianter i ulike former, farger og størrelser som produseres i papir, plast og som dataprogram. Vi i den vestlige kulturen er kanskje mest vant til å bruke den lille firkantede lappen, men eksempelvis i Japan og Kina er Post-it-blokken avlang for å passe til japansk og kinesisk skrift.

Kreativt verktøy

Med årene har den lille gule lappen fått stadig mer kultstatus. Flere kunstnere, designere, filmprodusenter og reklamefolk bruker Post-it på mange nye kreative måter. I 2004 ble den utstilt på MoMA (Museum of Modern Art in New York) som et eksempel på et dagligdags mesterverk. På youtube.com finnes mange morsomme eksempler på hvordan man kan bruke Post-it til annet enn huskelapper.

(Pressemelding fra 3M)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS