it-stress colourbox.com

Ta deg mikropauser

La ikke stresset ta overhånd. Små pauser i løpet av arbeidsdagen kan bety mye for om hjernen føler seg trøtt og treg.

Publisert

Ta deg en pause i ny og ne. Hjernen jobber bedre etter en avkobling.

– Korte pauser kan gjøre det lettere i hver­dagen. Du fylles med energi etter bare noen minutter og føler deg våken og uthvilt, sier Synne Håkan­lind til Tidningen Arbetsliv.

Hun er yoga­instruktør ved Yoga för Alla i Göteborg, som brukes bl.a. ved reha­bili­tering av lang­tids­syke­meldte.

Les også: Viktig at de ansatte gjør stresset synlig

Når hjerne­cellene har vært aktive under store deler av dagen, må de lades på nytt for at vi skal kunne håndtere nye inntrykk.

– Arbeider du intensivt trenger du hyppigere pauser. Ofte merker du selv når det trengs. Hjernen blir distré og kobler vekk fra det du driver med, sier hun.

Les også: Stressmestring gir en bedre hverdag

"

Gi hjernen gode arbeids­vilkår. La den få sin hvile før den tvinger deg til det.

Frisk luft til kroppens byggestener

De fleste tar automatisk noen små­pauser i løpet av dagen. De henter kaffe eller prater med en kollega. Vitsen med å ta en pause på tre til fem minutter er å stenge stresset ute og konsen­trere seg om sin egen pust.

– Det viktige er å lære seg å roe ned raskt og konsentrere seg om nuet. Da går pulsen ned og pusten blir roligere. Batteriene lades ved at kroppen tar opp mer oksygen.

Les også: Lytt til pusten din

Gjør det overalt

Mikropauser er effektivt uansett om målet er å øke kreativiteten, unngå spennings­hodepine eller bare gire ned.

Det beste er om du har tilgang til et eget rom på jobben der du kan kan dempe lyset, koble ut telefonen og sitte så bekvemt som mulig.

– I mangel av et ”yogarum” kan du ta pauser ved skrive­bordet eller på bussen. En person som er vant med mikro­pauser, er dyktig til å blokkere for­styrrende elementer.

Til å begynne med kan du gjerne skrive pausene inn i dagsplanen. Om mulig, helst til samme tid hver dag. Håkanlind foreslår å ta alt fra én mikro­pause i timen til fire om dagen, etter behov.

– Du vinner på å ta så mange småpauser som mulig. Har du veldig dårlig tid, kan det til og med holde at du bare strekker på deg.

Les også: Stressmestring for seniorer

Kilde: Mikropausa på jobbet (Tidningen Arbetsliv)

"
Powered by Labrador CMS