Arbeidsglede

Slik beholder du de beste

Sørg for at dine ansatte har arbeidsoppgaver som gir glede og mening. Da beholder du dine mest verdifulle medarbeidere, viser ny studie.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Ledere og organisasjoner som ønsker å beholde sine mest verdifulle medarbeidere, bør legge til rette for at de ansatte opplever indre motivasjon på jobben, skriver forskning.no.

Selvstendighet og medbestemmelse

– Indre motivasjon kan oppstå eller videreføres når du opplever selvstendighet og medbestemmelse, at du mestrer arbeidsoppgavene dine, samt at du har gode kolleger rundt deg og opplever tillit fra din arbeidsgiver, ifølge Anders Dysvik ved Handelshøyskolen BI.

Omfattende studie

Sammen med professor Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI har Dysvik gjennomført en omfattende studie blant 343 ansatte i forskjellige virksomheter fra ulike industrielle sektorer, for å se nærmere på hva som får ansatte til å tenke på å slutte i jobben. Temaet står høyt på Human Resources-agendaen i mange virksomheter.

Gode arbeidsprestasjoner

Ansatte som har en høy grad av mestringstilnærming, leverer gjennomgående svært gode arbeidsprestasjoner. De er også villige til å ta på seg arbeidsoppgaver som ikke inngår i den formelle arbeidsbeskrivelsen. De hjelper gjerne kolleger når det trengs, og hjelper nyansatte til rette.

Ettertraktede medarbeidere

Tidligere forskning viser at slike ansatte har en høyere tendens til å slutte i jobbene sine.

Dette skyldes trolig at de ikke har tilstrekkelige muligheter til å lære og utvikle seg videre i jobben. Denne type ansatte er dessuten svært ettertraktet for hodejegere og virksomheter som er på jakt etter nye dyktige ansatte.

Dyre å erstatte

– Det er dyrt å erstatte ansatte, både rekruttering og opplæring koster penger. I tillegg vil høy gjennomtrekk blant ansatte påvirke kvaliteten og stabiliteten på de varer og tjenester virksomheten tilbyr, ifølge Dysvik.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS