Tæruddalen-barnehage

Ansatte plages av dårlig luft

30 prosent av de ansatte i skoler og barnehager plages av innestengt og dårlig luft.

Publisert

I mange barnehager plages barn og ansatte av dårlig inneklima. (Foto: Jan Tveita)

Det viser en undersøkelse foretatt av Utdanningsforbundet i samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund. Én av fem sier ifølge undersøkelsen at trøtthet og hodepine er et generelt problem blant dem som er hardest rammet av det dårlige inneklimaet.

Mye støy

I barnehagen klager 48 prosent av de ansatte over støy. Også i skolen viser undersøkelsen at det er et problem. Støyen kommer i all hovedsak fra høylytte barn og elever og i mindre grad fra tekniske installasjoner. Rapporten om de ansattes vurdering av inneklima på arbeidsplassen ble presentert på konferansen Samhandling for et bedre samarbeidsmiljø i Oslo nylig.

Nedslående rapport

Utdanningsforbundet mener resultatene i rapporten er nedslående.

– Dette er svært alvorlig. Vi har inneklimaundersøkelser tilbake til 1980-tallet, og resultatet er nedslående. Det viser at problemet er vedvarende, og at det til tross for løfter ikke har skjedd noen vesentlig endring. Jeg kan ikke skjønne at myndighetene kan tolerere at vi har barnehage- og skolebygg som de vet ødelegger helsa til barn og ansatte. Nå må det skje noe, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Per Aahlin.

Virker på læringsmiljø

Rapporten konkluderer med at dårlig inneklima og helseplager ikke bare virker inn på ansattes arbeidsmiljø, men også på barns helse og læringsmiljø. De ansatte anmoder myndigheter, barnehage- og skoleeiere om å gjennomføre kartlegging av inneklimaet også i relasjon til barn og elever. Ifølge en undersøkelse gjort av KS i fjor er det på kort sikt behov for et vedlikeholdsløft på 30 milliarder kroner i skole- og barnehagebygg.

(NTB)

Powered by Labrador CMS