Varier-Furniture
Varier-Furniture

Satser på bevegelse

Møbelbedriften Variér i Ålesund satser på bevegelse. Med kolleksjonen Human Instruments ønsker bedriften at bevegelse vil redusere sykefravær.

Publisert

(Foto: Helene Aarnes)

− Tanken bak prosjektet er undersøkelser som viser at nakke- og ryggplager er blant hovedårsakene til sykefravær på norske arbeidsplasser. Statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at hele 17 prosent av plagene er direkte knyttet til arbeidsplassen. Dette ønsker vi å gjøre noe med ved å ha søkelys på å sitte riktig, forteller prosjektleder Caroline Storsæter i Variér Furniture i Ålesund.

Bevegelse, ikke statisk

Storseter sier de ønsker å kommunisere stoler ut til norske bedrifter, og vise at det finnes enkle tiltak som kan ha en positiv effekt på et omfattende problem.

Caroline Storsæter.

− Vi har ergonomiske stoler som vi bestemt mener vil få ned sykefraværet. Det er nettopp derfor vi er i gang med dette HMS-prosjektet. Vi mener vi skiller oss ut med alternative former og unike stoler. I tillegg har vi mye bevegelse i våre produkter der andre er statiske, sier Storsæter.

Test en pakke

Tanken er at bedrifter investerer i en pakke som består av for eksempel fem ulike stoler. De kan da gå på rundgang i bedriften, og brukes som avlastningsstol blant de ansatte.

− Dette er en flott måte å få testet ut stolene på, finne den som fungerer best for hver enkelt, før de eventuelt velger å investere i flere.

Variasjon og bevegelse

Tall fra SINTEF viser at det koster om lag 3000 kroner å ha en person sykemeldt pr. dag.

− Kostnaden ved å kjøpe inn stoler som passer forskjellige folk for å hindre sykefravær, er en god investering. Kroppen er ikke laget for å sitte stille lenge. Nakke- og ryggplager kan forebygges gjennom at arbeidsplassen gir mulighet for variasjon og bevegelse, sier Storsæter.

Hun forteller at pr. i dag er det mange som benytter deres stoler, både hjemme og på arbeid.

− Flere av disse har skaffet dem gjennom bedriftshelsetjenesten og NAV. Vi har også fysioterapeuter og andre som til daglig anbefaler våre stoler, men vi ønsker gjennom HMS-prosjektet å nå ut og hjelpe enda flere.

Hjelp 24

Storseter forteller de har fått HMS-rådgivere med seg på laget ved å inngå et samarbeid med bedriftshelsetjenesten Hjelp 24, avdeling Møre og Romsdal.

− De er en av landets ledende private bedriftshelsetjenester, og vi holder produktdemonstrasjoner for konsulentene derfra. Sammen finner vi løsninger på problemer. Deretter formidler de denne løsningen ut til bedrifter, ved å tilby stoler som kan testes og prøves ut blant medlemmer. På denne måten drar vi nytte av hverandre. Stolene er verktøyet, ikke hovedsaken. Hovedsaken er å få ned sykefraværet, fastslår Caroline Storsæter.

Les mer om saken i HMS-magasinet nr. 5 fra i år!

Hold deg oppdatert med vårtgratis nyhetsbrev som blir sent ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS