Pengespill-på-jobben
Pengespill-på-jobben

Å gamble med jobben

Å gamble med jobben er tittelen på en fersk rapport fra AKAN om pengespillproblemer i arbeidslivet.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Arbeidslivet har etterlyst kunnskap og informasjon om håndtering av pengespillproblemer i arbeidslivet. I dag lanseres rapporten der AKAN kompetansesenter presenterer resultatene av et prosjekt som har kartlagt pengespillproblemer i arbeidslivet.

Spiller i arbeidstiden

Arbeidsplassen er en viktig arena for tidlig identifisering av pengespillproblemer og tiltak på arbeidsplassen kan bidra til forebygging av problemet.

Ansatte med pengespillproblemer kan misbruke arbeidstiden ved å komme sent eller gå tidlig. I tillegg kan arbeidstiden misbrukes til spill, samt misbruk av bedriftens telefon og internett. Et unormalt fraværsmønster kan være et tegn arbeidsgiver bør være oppmerksom på. En ansatt med pengespillproblemer kan bli irritabel, ha humørsvingninger og dårlig konsentrasjon i forhold til arbeidsoppgavene, noe som fører til nedsatt produktivitet og effektivitet. Mange pengespillavhengige vil be om forskudd på lønn eller feriepenger. En vanskelig økonomisk situasjon kan øke risikoen for at den pengespillavhengige gjør underslag på jobben eller stjeler penger av kolleger.

Høy odds for trøbbel

Tilgjengelighet til spill i arbeidstiden har betydning for omfang av pengespill ved at ansatte som har mulighet til å spille i arbeidstiden – spiller mer i arbeidstiden. En fjerdedel av de som har mer enn to timer ledig tid og oppholder seg på steder med automater i arbeidstiden, spiller i arbeidstiden. Det er en sammenheng mellom spill i arbeidstiden og pengespillproblemer. Oddsen for å ha pengespillproblemer er 14 ganger så høy dersom du spiller pengespill i arbeidstiden.

Yrkessjåfører utsatt

Studien viser at yrkessjåfører kan være i en risikogruppe for utvikling av spilleproblemer.

I overkant av tre prosent av ansatte i transportbedriftene som deltok i studien, hadde pengespillproblemer, mens ytterligere fem prosent var såkalte risikospillere.

AKAN kompetansesenter råder bedrifter til å ha tydelige retningslinjer i forhold til pengespill i arbeidstiden. På www.spillansvarlig.no kan en få råd om hvordan bedriften kan bli en gamblingfri sone.

Rapporten og en brosjyre med gode råd for håndtering av pengespillproblemer på arbeidsplassen finnes på www.akan.no.

(Pressemelding fra AKAN kompetansesenter)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS