Fiskefartøy

Størst yrkesrisiko å være fisker

En fersk rapport viser at det er flest dødsulykker i landbruket og færrest i havbruket, mens risikoen desidert er høyest i fiskeri.

Publisert

Rapporten, som er laget av SINTEF fiskeri og havbruk, viser at det er beregnet 3,73 ganger høyere risiko i fiskeri kontra landbruk og 3,45 høyere i fiskeri kontra havbruk. Dette skriver Fiskeribladet Fiskaren. Dødsulykker ved kamskjelldykking er inkludert i ulykker i havbruk Og denne sektoren som består av få dykkere, vil nok komme ut med en meget høy ulykkesrisiko.

Høy risiko i havfiskeflåten

For rapporterte personskader kommer fiskeri dårligst ut med en samlet risikofaktor på hele 18,4 skader pr. 1000 årsverk. For fiskeri er det videre havfiskeflåten som rapporterer flest personskader og kommer også dårligst ut med en risikofaktor som er dobbelt så høy som for offshorefartøy.

Pris på helse og liv

Summen det er aktuelt å betale for å hindre en dødsulykke, utgjør verdien på et såkalt statistisk liv. - Det vil si at vi verdsetter ikke en bestemt person, men tiltak som kan redde en hvilken som helst person. Finansdepartementet anslår verdien av et slikt statistisk liv tapt ved ulykke i Norge til 15 millioner kroner.

Evne til å fungere normalt

For andre ulykker enn dødsulykker forutsettes det at skadene fører til en reduksjon i antall leveår med full helse. En tilstand som har verdien 0,5, halvparten av full helse, og som varer i to år, svarer dermed til ett tapt leveår med full helse. Tapene i helsetilstanden blir større desto alvorligere skadene er. En vid definisjon av helsetilstand omfatter evnen til å fungere normalt i dagliglivet og følelsen av fysisk, mentalt og sosialt velvære. Tallene gjelder for en samlet niårsperiode, men det fremgår klart at fiskerinæringa har et meget stort potensial ved å investere i forebyggende tiltak for økt sikkerhet, arbeidsmiljø og helse.

(Fiskeribladet Fiskaren)

"
Powered by Labrador CMS