colourbox_penger_kalkulator

Vil møte økt ledighet

Re­gje­rin­gen fore­slår i Re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett å øke til­taks­ni­vå­et med 1000 plas­ser på års­basis. Det­te vil brin­ge til­taks­ni­vå­et opp på om lag 75 000 plas­ser i gjen­nom­snitt i 2009.

Publisert

Det blir mer penger til kurs og opplæring.

Re­gje­rin­gen an­slår en øk­ning i til­taks­plas­ser på rundt 5000 til­taks­plas­ser ved ut­gan­gen av året. Sam­ti­dig med øk­nin­gen i til­taks­ni­vå­et økes også per­so­nell­res­sur­se­ne til Ar­beids- og vel­ferds­eta­ten (NAV).

Øk­nin­gen i ar­beids­mar­keds­til­tak vil be­nyt­tes til opp­læ­rings­til­tak, ar­beids­prak­sis, lønns­til­skudd, opp­føl­gings- og av­kla­rings­til­tak. Bak­grun­nen er at nye pro­gno­ser til­si­er en høy­ere ar­beids­le­dig­het i 2009.

For­sø­ket med tids­ube­stemt lønns­til­skudd - som et al­ter­na­tiv til ufø­re­pen­sjon - fore­slås ut­vi­det med inn­til 500 til­taks­plas­ser i gjen­nom­snitt på års­ba­sis.

Vil styrke NAV - igjen

- Det er vik­tig at NAV har til­strek­ke­lig med res­sur­ser til rå­dig­het i en si­tua­sjon hvor le­dig­he­ten sti­ger mar­kant. Da kan NAV være med på å sik­re rask om­stil­ling for per­so­ner som ram­mes av ledig­het, slik at arbeids­krafts­ressursene ka­na­li­se­res dit hvor det er be­hov for ar­beids­kraft og vi unn­går lan­ge le­dig­hets­pe­ri­oder, sier ar­beids- og in­klu­de­rings­mi­nis­ter Dag Ter­je An­der­sen.

Lite å hente for dem med høy utdanning

Ho­ved­vek­ten av dem som er lang­tids­le­di­ge mang­ler ut­dan­ning på nivå med vi­de­re­gå­en­de sko­le. Derfor leg­ges det vekt på kor­te, yr­kes­ret­te­de kurs på vi­de­re­gåen­de opp­læ­rings­ni­vå for dem som ram­mes av kon­junk­tur­le­dig­het.

Det er imid­ler­tid an­led­ning til å ut­vi­de va­rig­he­ten av ar­beids­mar­keds­opp­læ­rin­gen med inn­til et halvt år for bl.a. å leg­ge til ret­te for en mer prak­sis­ret­tet opp­læ­ring.

Det in­ne­bæ­rer at hele el­ler de­ler av opp­læ­rin­gen kan fore­gå ute på ar­beids­plas­sen. Til­bu­det ret­ter seg mot ar­beids­sø­ke­re som ikke har full­ført vi­de­re­gå­en­de opp­læ­ring.

Nedsatt arbeidsevne

For å sti­mu­le­re per­so­ner med ned­satt ar­beids­ev­ne til å ta or­di­nær ut­dan­ning, fore­slår re­gje­rin­gen i Re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett å heve sat­se­ne knyt­tet til ut­dan­ning til inn­til 55 000 kro­ner pr. sko­le­år, en øk­ning fra da­gens 50 000.

For per­so­ner med ned­satt ar­beids­ev­ne er opp­læ­rings­til­tak i form av kor­te­re AMO-kurs og or­di­nær ut­dan­ning det mest bruk­te vir­ke­mid­let for å få fle­re ut i jobb.

Overfor be­drif­ter med om­stil­lings­pro­ble­mer brukes stadig mer be­drifts­in­tern opp­læ­ring.

Om ett av de andre store målene i IA-avtalen, satsing på seniorer, sier pressemeldingen intet.

Les mer: Regjeringen.no

"
Powered by Labrador CMS