Stressmestring cb543311

Stressmestring for seniorer

STAMI har i sam­ar­beid med Uni­ver­si­te­tet i Oslo gjen­nom­ført et stress­mestrings­prosjekt for se­ni­orer. Enkel yoga og av­spen­nings­tek­nik­ker vis­te seg å bedre evnen til å tak­le stress.

Publisert

Stressmestring i hverdagen.

Les også: 13 tegn på at du er utbrent

Over­le­ge ved STAMI, Mor­ten Wær­sted, me­ner at av­spen­nings­me­to­der kan være et nyt­tig til­tak for se­ni­orer i ar­beids­li­vet.

- Ar­beids­ta­ker­ne som del­tok i pro­sjek­tet rap­por­ter­te om bed­ret evne til å tak­le stress. I til­legg opp­ga man­ge at de fikk bed­re søvn og tak­let be­kym­rin­ger og på­kjen­nin­ger bed­re, sier Wær­sted.

Han me­ner vi­de­re at et slikt til­tak kan styr­ke eld­re ar­beids­ta­ke­res evne til å opp­nå av­spen­ning og gi re­du­ser­te stress­pla­ger.

Les også: Stressmestring gir en bedre hverdag

Kurs i av­spen­ning og yoga

Forskerene fulg­te en grup­pe ar­beids­ta­ke­re over 50 år som had­de re­la­tivt mo­no­tont da­ta­ar­beid. Grup­pen fikk in­struk­sjon i en men­tal av­spen­nings­tek­nikk (Acem-meditasjon) og kropps­li­ge av­spen­nings­øv­el­ser (enkel yoga).

I til­legg ble det fo­ku­sert på sen­tra­le te­ma­er knyt­tet til hånd­te­ring av stress og be­last­nin­ger.

Te­ma­ene tok ut­gangs­punkt i del­ta­ker­nes livs­fa­se. Det voks­ne livs­løp in­ne­bæ­rer over­gangs­pe­ri­oder som både kan med­fø­re frust­ra­sjon og økt psy­ko­lo­gisk stress­ni­vå.

Les også: Fakta og myter om stress

Stress­mest­ring

Man­ge ar­beids­ta­ke­re har pla­ger på grunn av for høyt stress­nivå eller for liten mulig­het til å hente seg inn i hver­dagen. Hvis evnen til stress­mest­ring økes, vil det kunne bidra til økt livs­kva­li­tet.

- Vi valgte å be­nyt­te aner­kjente, vel­prøv­de men­ta­le og kropps­li­ge av­spen­nings­me­to­der, som sam­men med tema­diskusjonene i grup­pen, ser ut til å ha hatt en god ef­fekt, sier Wærsted.

Wærsted leg­ger vekt på at det­te er en li­ten stu­die og re­sul­ta­te­ne må be­trak­tes som fore­lø­pi­ge og usikre.

Kilde: STAMI

"
Powered by Labrador CMS