Undervisning

Nasjonal satsing for lærernes arbeidsmiljø

For første gang er Arbeidstilsynet i gang med et omfattende nasjonalt tilsyn av lærernes arbeidsmiljø. 600 skoler i nesten alle landets kommuner vil få tilsyn i år og oppfølgingstilsyn neste år.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com).

Bakgrunnen er at skolen blir vurdert som en risikofylt arbeidsplass med store arbeidsbelastninger, høyt konfliktnivå, økende sykefravær og dårlig inneklima, skriver bladet Utdanning.

Konflikter og mobbing

Arbeidstilsynet har registrert et økt antall henvendelser fra utdanningssektoren. Lærerne melder om konflikter, mobbing, trusler om og vold fra elever, manglende samsvar mellom ressurser og arbeidsoppgaver, tidspress, stress og inneklimaproblemer.

Mange skolereformer

I 2007 kom 70 prosent av de innmeldte konfliktsakene i Østfold og Akershus fra skolesektoren. - Det økte konfliktnivået i skolen må ses i sammenheng med reformene som har funnet sted i skolen de senere år, og hva det har medført av omstilling for lærerne og deres arbeidsmåter, heter det i en rapport fra tilsynet.

Pilotprosjekt

I pilotprosjektet som tilsynet gjennomførte i Oslo, Akershus og Østfold i fjor, rapporterte lærerne om økte belastninger på grunn av krevende elever med ulike behov og om en lite fleksibel arbeidstidsavtale i forhold til å kunne tilrettelegge for arbeidssituasjonen. Videre ble det avdekket store mangler i rutiner og aktivitet knyttet til kartlegging, risikovurdering og oppfølging av arbeidsmiljøet.

Høyt konfliktnivå

Forskning viser at samarbeidsklimaet i skolen mellom ledelse og ansatte er dårligere enn ellers i yrkeslivet. En undersøkelse i regi av Utdanningsforbundet fra 2008 viser at de ansatte i videregående opplæring opplever et relativt høyt konfliktnivå mellom ansatte og ledelse.

Lærere lever lengst

Samtidig viser en annen undersøkelse at pedagoger er den yrkesgruppen som har lavest dødelighet blant samtlige i Norge. Det er absolutt lavest dødelighet i akademiske yrker, og det er lærere som er den yrkesgruppen med aller lavest dødelighet.

(Utdanning)

Powered by Labrador CMS