Gloria image - /srv/askmedia/image/7540/1/7540_1.jpg

Flere enn antatt dør på jobb

44 pro­sent av ar­beids­ulyk­ke­ne som har døds­fall som ut­fall, re­gist­re­res ikke av Ar­beids­til­sy­net. Det ut­gjør 20 døds­fall i året.

Publisert

- Det al­vor­li­ge ved en så upå­li­te­lig sta­tis­tikk er at man kan bli villedet til å un­der­vur­de­re ri­si­ko­en og be­ho­vet for fore­byg­ging av ulyk­ker, sier arbeidslivsforsker Ebba Wer­ge­land til Dags­avi­sen. Hun ar­bei­der som over­le­ge hos Ar­beids­til­sy­net i Oslo.

Kun 171 av 214 døds­fall ble inn­rap­por­tert

Wer­ge­land har ut­ar­bei­det en ny stu­die sam­men med Finn Gjert­sen ved Na­sjo­nalt fol­ke­hel­se­in­sti­tutt og Jo­han Lund ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo.

I åre­ne 2000-2003 re­gist­rer­te Ar­beids­til­sy­net 171 døds­fall blant per­so­ner bo­satt i Nor­ge. Men et­ter å ha sjek­ket mot Fol­ke­hel­se­in­sti­tut­tets døds­år­saks­re­gis­ter, kom Wer­ge­land og hen­nes kol­le­ga­er til 214 døds­fall. Men hel­ler ikke døds­år­saks­re­gis­te­ret er full­sten­dig.

- Vi går nå vi­de­re til NAV og for­sik­rings­sel­ska­pe­ne og reg­ner med å fin­ne fle­re der. Vårt es­ti­mat er at det to­talt var 246 per­so­ner som om­kom i ar­beids­ulyk­ker fra 2000 til og med 2003, sier Wer­ge­land, som er over­ras­ket over om­fan­get.

Sier ikke fra om døds­ulyk­ker

En av grun­ne­ne til at tal­le­ne har vært feil­ak­ti­ge, er at inn­rap­por­te­rin­gen av døds­ulyk­ker som også er ar­beids­ulyk­ker, er man­gel­full.

Vi­de­re er bare ett av ni døds­fall i For­sva­ret blitt re­gist­rert, kun tre av sju døds­fall in­nen hel­se- og so­si­al­tje­nes­te­ne og ikke fle­re enn 17 av 28 døds­fall i Nord-Nor­ge og på Sval­bard.

Stu­di­en om­ta­les i den sis­te ut­ga­ven av Tids­skrift for Den nor­ske le­ge­for­en­ing.

Kilde: Absentia.no

"
Powered by Labrador CMS