Legekontroll 2

Helseansatte blir kriminalisert

Svensk helse­per­so­nell mel­des sta­dig of­te­re til kla­ge­or­ga­ner. I en­kel­te til­fel­ler har le­ger og syke­pleie­re til og med blitt truk­ket for ret­ten. Nå stil­les det spørs­mål ved om det per­son­li­ge an­sva­ret er for stort.

Publisert

Stadig flere helse­ansatte inn­klages i Sverige.

Det­te mel­der det sven­ske nett­ste­det Suntliv.nu, som har kom­mu­ner og fyl­kes­kom­mu­ner som sin mål­grup­pe. Idet det­te skri­ves er en nar­ko­se­lege i Stock­holm til­talt for drap, mens en om­sorgs­ar­bei­der i Värm­land er til­talt for å ha for­voldt en annens død et­ter å ha holdt fast en psy­kisk syk pa­si­ent som se­ne­re døde.

Det fore­kom­mer også trus­ler om dom­stols­prosesser, som i et til­fel­le der an­kla­ger sa han var be­redt til å an­kla­ge jord­mødre som skri­ver ut p-pil­ler til mind­re­åri­ge for med­virk­ning til vold­tekt.

Kjenner sine rettigheter

- Folk er blitt mer opp­lys­te, ikke minst via net­tet, og kan re­gel­ver­ket vel­dig godt, ofte bed­re enn helse­per­so­nel­let. Det er sann­syn­lig at an­mel­del­se­ne vil øke i an­tall frem­over, me­ner Ulf Fröberg, sjef­ju­rist ved In­sti­tu­tet för me­di­sinsk rätt.

- Også øken­de press i hel­se­sek­to­ren kan bi­dra til å gi fle­re an­mel­del­ser, sier Carita Fäll­ström, fag­forenings­jurist i Vårdförbundet.

In­gen av dem tror det re­elt har blitt fle­re sa­ker i den se­ne­re tid, men me­ner me­dia er blitt har­de­re på å lete et­ter sli­ke sa­ker.

Stiller spørsmål ved ansvars­fordeling

I Sve­ri­ge er det slik at selv om stress el­ler system­feil lig­ger bak, er det ar­beids­ta­ke­ren som er an­svar­lig. Både Vård­förbundet og Läkar­förbundet frem­he­ver at det er uri­me­lig at en­kelt­an­sat­te skal kun­ne straf­fes for hen­del­ser som kan være kop­let til sy­stem­pro­ble­mer.

Man­ge tar nå til orde for at ar­beids­gi­ve­rens an­svar må økes.

I Sve­ri­ge an­slår Social­styrelsen at ca. 100 000 pa­si­en­ter ska­des og 3000 dør på grunn av feil­be­hand­ling årlig. Klage­nemnden HSAN fikk drøyt 4600 kla­ger i løpet av 2008.

Kilde: Suntliv.nu

"
Powered by Labrador CMS