Gitarist.jpg
Gitarist.jpg

Rock er hardt arbeid

Den fysiske belastningen som en gitarist i et rockeband utsetter seg for, er like tung som grøftegraving, skriver ledernett.no.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

At det kreves kondisjon for å spille en rockekonsert er noe alle festivaldeltakere har sett med egne øyne. Men nå har det finske Arbetshälsoinstitutet undersøkt hvor fysisk krevende det egentlig er. Undersøkelsen ble gjennomført i forbindelse med to konserter som et finsk rockeband holdt i februar, og det er ikke akkurat små belastninger rockeartistene utsetter seg for. Rock er kort og godt hardt fysisk arbeid.

I løpet av konserten hadde artistene en gjennomsnittlig hjertefrekvens på mellom 128 og 144 slag i minuttet, noe som tilsvarer ca 70 prosent av deres maksimale hjertefrekvens, og konsertene pågikk i to timer.

Når man sammenlikner gruppens fysiske prestasjoner med annet fysisk arbeid, finner forskerne at gitaristen og vokalisten har like hardt arbeid som en grøftegraver eller en som jobber i et flyttebyrå. Trommisens fysiske anstrengelser kan sammenliknes med vedhugging og dragracing, mens bassisten arbeid sammenliknes med det å delta i en spydkastkonkurranse eller partere kjøtt.

I tillegg har rockere ofte sceneklær som ikke er tilpasset verken varmen på scenen eller hardt fysisk arbeid. I løpet av en hundre minutter lang konsert steg artistenes gjennomsnittlige kroppstemperatur til 38 grader. Den høyeste temperaturen som ble målt var 38,4 grader, og dette var altså en konsert som ble holdt i Finland i februar, og ikke på en utendørs festivalscene midtsommers. En kroppstemperatur på 38,4 grader betraktes som øvre grense for normaltemperatur ved fysisk arbeid.

Undersøkelsen målte bare den fysiske arbeidsbelastningen, og tok ikke hensyn til at artister også har uregelmessig arbeidstid, lange turnéer og liten tid til å hente seg inne mellom konsertene.

Men jobben har også positive sider: Få av oss får så direkte og umiddelbar respons på den jobben vi gjør.

Powered by Labrador CMS