Kroppsarbeider-2

Kroppsarbeidere får mindre søvn

En studie viser at sjåfører og håndverkere sover mindre enn ledere og sekretærer. Søvnmangel kan være roten til flere alvorlige helseproblemer.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Sammenhengen mellom helse og søvn har lenge vært kjent, og problemer med blodtrykk og økt risiko for diabetes har tidligere blitt knyttet til sovelengde og søvnkvalitet, skriver forskning.no. I tillegg er risikoen for helseproblemer avhengig av hvilket yrke du har.

Da er det interessant å sette de to faktorene sammen: Finnes det noen sammenheng mellom hvilket yrke du har, og hvor mye du sover?

Ja, mener en gruppe forskere fra Universitetet i Bergen. Resultatene viser at arbeidere i manuelle yrker sover mindre enn for eksempel ledere, kontorarbeidere og servicearbeidere. De som sover minst, er håndverkere, anleggsarbeidere, maskinoperatører og yrkessjåfører.

En halvtime mindre på øret

- Det absolutte gjennomsnittet viste at søvntiden var 20-30 minutter kortere i de yrkene som hadde minst søvn, fra ca. 6,5 timer hos sjåfører til litt over 7 timer hos kontorarbeidere, forteller Reidun Ursin, professor ved institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen.

- Da er det ikke tatt hensyn til kjønnsforskjeller - det er flest menn i de yrkene som sover minst, samtidig som menn sover litt mindre enn kvinner. Men når vi justerer for kjønn, er forskjellene likevel statistisk signifikante, sier hun.

Et overraskende unntak

Men mønsteret har et overraskende unntak: Verken bønder eller fiskere - som tradisjonelt sett har levd med tidlige morgener og lange dager - er blant dem som får seg minst søvn. Faktisk får de gjennomsnittlig like mange timer på øret som en kontorarbeider. Ursin påpeker også at det ikke var noen alarmerende lav gjennomsnittlig søvnmengde hos noen av yrkene.

Opp tidligere, men i seng samtidig

Så hva er grunnen til at klassisk tunge yrker fører med seg mindre søvn? Ursin peker på flere mulige forklaringer:

- Noe vi så på som kan være en del av årsakene, er at folk i disse yrkene begynner tidligere på jobb enn andre. Derfor står de opp tidligere, men de legger seg ikke tilsvarende tidlig.

Det kan være mange andre forskjeller i vaner som vi ikke har sett på, som for eksempel røyking og stort kaffeforbruk, som begge ser ut til å redusere søvnmengden, sier hun.

Skiftarbeid virker inn

Det er lett å anta at vi får oss mer søvn om vi har en ni-til-fem-jobb enn om du jobber skift. De fleste av oss sover tross alt best om natten. Og det stemmer også ut fra denne undersøkelsen: Skiftarbeidere får i gjennomsnitt 15 minutter mindre søvn enn dagarbeidere. De har også større risiko for å sovne på jobb og for problemer med søvnløshet.

Tallene undersøkelsen baserer seg på, er noen år gamle, og mye kan ha skjedd i mellomtiden. Det er også Ursin åpen for.

- Hvis for eksempel røyking har noe å si, er det nok blitt færre røykere etter at røykeloven kom i 2004, sier Ursin.

Undersøkelsen er basert på tall fra Helseundersøkelsen i Hordaland, og ble gjennomført fra 1997-1999. 7782 deltakere i alderen 40-45 år svarte på et spørreskjema om egne søvnvaner, samt om hvilket yrke de hadde og om de jobbet i skift. Undersøkelsen er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer og forskningsselskapet UNIFOB. Se pressemeldingen Yrke påverkar søvn og søvnrelaterte problem fra Helse Bergen.

(forskning.no)

"
Powered by Labrador CMS