Drikkevann

Når omgangssyken rammer arbeidsplassen

Nå herjer omgangssyken over landet. Den rammer også arbeidsplasser, og det er viktig å ta sine forholdsregler.

Publisert

Omgangssyke er ekstremt smittsomt. En eneste syk person kan smitte en hel arbeidsplass, skriver nettstedet arbetsmiljoupplysningen.se. Det som skiller omgangssyke fra andre typer magesyke, er at den som rammes, blir syk så raskt. Omgangssjauen begynner ofte med oppkast, diaré og magesmerter. Disse varer alt i fra ett til tre døgn. Etter at du har hatt sykdommen, kan du være immun mot den en kortere tid, men det er faktisk mulig å bli syk flere ganger.

Forebyggende råd

Det beste rådet for å unngå omgangssyke, er å vaske hendene ofte, spesielt før måltider og etter toalettbesøk. Selvsagt bør du også unngå kontakt med mennesker som allerede er syke.

" Unngå uttørking

Dersom du blir smittet og syk, skal du drikke små mengder væske med jevne mellomrom for å unngå dehydrering, det vil si å tørke ut. Det er smart å få i seg litt saltholdig væske, fordi kroppen også tappes for salter i tillegg til vann. Når du er blitt litt bedre igjen, skal du ta det forsiktig med maten fordi tarmsystemet er blitt ømfintlig. Fremfor alt skal du styre unna melkeprodukter og fiberrik mat. Sykdommen er ikke farlig, men kontakt likevel lege dersom du ikke får i deg nok væske.

Bli hjemme lenge

En god regel ved omgangssyke er at du skal være helt symptomfri i minst 48 timer før du går tilbake på jobb. Ellers risikerer du å smitte dine arbeidskolleger. Inkubasjonstiden, det vil si den tiden det fra du er blitt smittet til du er blitt syk, er 12 - 48 timer. (arbetsmiljoupplysningen.se)

"
Powered by Labrador CMS