HMS 1-09
HMS 1-09

Første nummer av HMS-magasinet snart i postkassen

Første nummer av HMS-magasinet er snart i postkassen din. Helse og velvære på arbeidsplassen er tema i bladet.

Publisert

Vi stiller spørsmålet: Finnes det en grense for velferd? Jens Røed, daglig leder i Aktiv Helse, svarer:

- Det må være opp til arbeidsgiver å vurdere om det overhodet er ønskelig å sette inn velferdstiltak. Hvis det er det som skal til for at de ansatte skal trives og produsere mer, mener jeg det kan være riktig. - Men det er viktig å velge tiltak som både arbeidsgiver og arbeidstaker synes er fornuftige, mener Røed, og tilføyer:

- Det er ingen tvil om at enkelte helse- og velferdstiltak kan gi bedriften mye tilbake i form av bedre helse, trivsel, lojalitet, motivasjon og effektivitet.

Forutsetningen er selvfølgelig at bedriftene gjør det som kreves i Arbeidsmiljøloven og andre lover. Slike ekstratiltak må aldri bli noen erstatning for det arbeidsgiver er påkrevd å gjøre.

Hold deg oppdatert på HMS, bestill abonnement i dag.

OSL tar formstigen

HMS-magasinet har også besøkt OSL Gardermoen, der alarmklokkene ringte for fullt da sykefraværet i 2001 steg til 9,2 prosent. Flyplassledelsen satte i gang en rekke tiltak for å få de ansattes sykefravær ned på bakkenivå igjen. De ansatte skal blant annet klatre i formstigen. Og tiltakene har positive effekter!

Arbeidslivets vaktbikkjer kneblet

Den frittalende Lars G. Wessel Johnsen mener at arbeidslivets vaktbikkjer er kneblet, først og fremst bedriftshelsetjenesten, men også verneombud, tillitsvalgte og bedriftenes arbeidsmiljøutvalg. Les saken, og finn ut om du er enig. Gi oss gjerne en tilbakemelding om din mening!

Ergonomi

Vi har besøkt en bedrift, Visindi, som tenkte ergonomi før de flyttet inn i nytt hus. Et eksempel til etterfølgelse for andre!

Erfaringer å bringe videre

" Videre oppsummerer vi erfaringer med sekstimersdagen i ulike virksomheter. Arbeidsrettsadvokat Nils H. Storeng har sett på rettspraksis i forbindelse med mobbing på arbeidsplassen, og bedriften Alliero som satser stort på språkopplæring av sine utenlandske ansatte. Språk er sikkerhet, lyder mottoet der i gården.I Nytt fra Stami har lege Anthony Wagstaff gransket kildene for å finne ut sammenhengene mellom arbeidstid og helse, blant annet har han sett på hva forskerne vet om hvilke konsekvenser nattarbeid kan ha for helsen.

Dette og mye mer finner du i årets første HMS-magasinet! God lesning!

Denne utgaven av HMS-magasinet kan kjøpes elektronisk her.

"
Powered by Labrador CMS