Julestemning cbox1018194
Julestemning cbox1018194

Dagslys gir piff

En av åtte personer føler seg ned­stemt i den mørke års­tiden. For 1-3 prosent er det verre, de blir mørke­tids­deprimert.

Publisert

Det er bare på Svalbard at dags­lyset for­svinner nesten helt på vinteren. Der koser man seg til gjen­gjeld med spesielt mange lys.

Kroppens hormon­pro­duksjon påvirkes av lys. Når natten senker seg begyn­ner derfor krop­pen å produsere søvn­hor­monet mela­tonin.

Dette pågår helt til øyet treffes av dagslys. Da aktivi­seres kroppens stress­hormoner og vi føler oss pigge og raske.

Forstyrret rytme

Fordi det er så lite dagslys på vinteren, kan melatonin­produksjonen bli for­styrret. Da føler vi oss trøtte. Innen­dørs belysning er ikke til­strek­kelig. Selv på en over­skyet dag er lyset ute mange ganger sterkere enn inne, skriver Arbetsmiljöupplysningen.

"

Dette hjemme­kontoret er selv­sagt alt­for mørkt og bør utstyres med flere lamper. I tillegg vil data­brukeren bli distra­hert av lyset fra vinduet.

Enkle tiltak

Forsøk å få deg en halv­times spaser­tur i dags­lys hver dag, helst midt på dagen. Tenn så mange lamper som mulig innen­dørs.

Andre tiltak er å spise sunn mat, sove ordentlig, trimme og å sette av tid til noen mor­somme aktivi­teter.

Hvis du føler deg tung til sinns, kan lysterapi være en mulighet. Det finnes forsk­ning som tyder på at lysterapi kan hjelpe mot vinter­depresjon.

Les også: Slik yter du mer med bedre lys

Kostholdet påvirker

D-vitaminmangel er vanlig på vinteren. På sommeren er sol­strålene vår viktigste kilde til D-vitaminer, men utover høsten er det smart å spise mat som er rik på D-vitaminer, som feit fisk og magre melke­produkter (hvis de er beriket med D-vitamin).

D-vitaminer regulerer kalk­balansen i skjelett og tenner. Det finnes dessuten forskning som tyder på at D-vitaminer kan påvirke risikoen for kreft, hjerte- og kar­syk­dommer og dia­betes.

Er du spesielt trøtt, kan du ta kontakt med velferds­personer rundt deg eller bedrifts­helse­tjenesten.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken! Abonner på HMS-magasinet og få seks utgaver i året.

"
Powered by Labrador CMS