Steinar-Olsen-stormberg.jpg

Raus etikk gir god butikk

Stormberg har en høyst uvanlig rekrutteringspolitikk. En fjerdedel skal rekrutteres fra miljøer som vanligvis faller utenfor den oppgåtte sti, skriver nettstedet Ledernett.no.

Publisert

Turtøyprodusenten viser at det er mulig å kombinere sosialt ansvar med kommersiell drift.

Foto: Ole Alvik

- Da jeg ble fast ansatt ble jeg både glad og forundret. Forundret over at jeg, som hadde fortalt sannheten, likevel fikk jobb, forteller Øystein Solli (38) til Ledernett, mens han viser oss rundt i lokalene til Stormberg.

Øystein Solli fremstår som folk flest. Han er fast i blikket og mild i stemmen, og tydelig stolt over arbeids­plassen sin. Det er fem år siden han begynte å jobbe for Stormberg. Før det hadde han en kort karriere som platearbeider og en lang karriere som rusmisbruker.

Les også: 6 av 10 private bedrifter har ingen ruspolitikk

Den første sprøyta med heroin satte han som 21 åring. Da hadde han bil og leilighet, et godt nettverk av venner og familie, og han var i ferd med å avslutte utdanningen som sveiser. Øystein Solli levde et normalt liv, men en personlig krise førte til at han mistet grepet.

- Jeg fikk fagbrevet som sveiser, men brukte det aldri. Jeg tenkte bare på å ruse meg. Når jeg var rusa følte jeg meg som en konge.

Nytt fotfeste

Etter flere turer ut og inn av behandlings­institusjoner klarte han å kutte ut narkotika­misbruket. Men som tidligere rusmisbruker sto han på utsiden av samfunnet. Jobb­tilbudet fra Stormberg ble nøkkelen til et normalt liv.

- Jeg følte meg inkludert fra dag én. De så ikke ned på meg, og de kunne tilby meg et annet miljø enn rusmiljøet. Den første perioden jobbet han hos Stormberg via et arbeids­markeds­tiltak i regi av NAV. Jobben var å sortere varer, tømme containere og jobbe på lageret. Etter et halvt år fikk han fast jobb.

- Det betydde enormt mye for meg å få den tilliten. Steinar må ha sett noe i meg som jeg ikke så selv.

25 prosent

Steinar J. Olsen startet Stormberg for elleve år siden. I dag har han 80 ansatte. En vesentlig del av bedrifts­filosofien er at 25 prosent skal rekrutteres blant folk som har problemer med å komme inn i arbeidslivet.

"

Foto: Ole Alvik

- Vi konkretiserte målsettingen da vi ble IA-bedrift, men da hadde vi allerede jobbet med dette lenge, sier han og legger til; Vi har en misjons­beskrivelse i Stormberg. Vi vil gjøre verden til et litt bedre sted, og vi vil kombinere butikk og etikk. Det betyr at vi også skal være bevisst det samfunns­ansvaret vi har som arbeidsgiver.

Les også: Jobbfesten kan være problematisk for ansatte med alkoholproblemer

Enkel ledelsesfilosofi

Ifølge Steinar J. Olsen krever ikke rekrutterings­politikken at de bruker ekstra tid på oppfølging eller spesiell tilrette­legging.

- Vi må være flinke på opplæring og kvalifisering. Men når de har lært jobben fungerer det fint. Da trenger de ikke mer oppfølging enn andre.

- Jeg har en ganske enkel ledelses­filosofi som jeg tror fungerer uansett hvilken bakgrunn folk har. Det handler om å se den enkelte medarbeider.

- Som leder skal man være omsorgs­full, men samtidig stille krav. Dette har aldri vært et veldedighets­prosjekt. Alle behandles likt.

- Turnoveren i bedriften er nær null. Knapt noen har sluttet. Sykefraværet er på 5,2 prosent. Det er under bransjenivå, og under det gjennom­snittlige sykefraværet i Norge.

Les også: Har du en kollega med rusproblemer? Lær deg tegnene på misbruk

Skaper lojalitet

Olsen tror at bedriftens sosiale profil kan ha positiv effekt på omdømmebyggingen, i den grad den er kjent, men de bruker det ikke i markedsføringen.

- Det vil være helt feil. I en markedsundersøkelse som ble gjennomført i fjor, var det bare én prosent som forbant oss med sosial bevissthet. Jeg tror derfor ikke at det har hatt stor betydning for vår kommersielle suksess.

Men innad i bedriften har rekrutterings­praksisen hatt stor betydning.

- Det bygger lojalitet. Veldig få slutter hos oss. Det er et konkurranse­fortrinn. Min erfaring er at når folk som står utenfor arbeidslivet får en mulighet, så holder de fast på den, sier han.

Les hele artikkelen på Ledernett.no

"
Powered by Labrador CMS