drikkevann

Ta pauser i sommervarmen

Sommervarmen får svetten til å sile på mange arbeidsplasser. Arbeidsgiveren plikter å se til at det ikke blir for varmt, mens arbeidstakeren kanskje har rett til flere pauser ved behov.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

I Finland anbefaler det finske arbeidstilsynet at vi ikke bør jobbe mer enn i en time i strekk i varme lokaler. I Norge anbefaler Arbeidstilsynet at temperaturen holdes under 22 grader, og at vi skal unngå å arbeide i temperaturer lavere enn 19 grader og høyere enn 26 grader, skriver Stami på sine nettsider.

Videre sier det finske tilsynet at når temperaturen stiger over 28 grader, bør arbeidstakerne få kjøle seg ned ti minutter hver time. Over 33 grader bør det ikke få være på en arbeidsplass - foruten kanskje i korte intervall - og da bør du kunne øke nedkjølingen til et kvarter pr. time.

Pauser når det er varmt

Dersom du ønsker pauser, forskjøvet arbeidstid, eller eventuelt å avbryte arbeidet, er det noe som må avtales med arbeidsgiveren. Improviserte løsninger for å oppnå kjøling kan hjelpe noe, for eksempel bruk av vifte på varme dager.

Varme gjør deg mer trøtt og sliten

Ved høy luftfuktighet tåler du varmen dårligere. Ved høy fuktighet fordamper ikke svetten og dermed klarer vi ikke å kvitte oss med varme. Vi blir mer trøtt og sliten. Friske mennesker har en fungerende termostat, men hjerte- og blodtrykkspasienter kan få problem. Også astmapasienter får problemer ved for høy varme.

Drikk mye når det er varmt

Man bør drikke rikelig med vann når det er varmt. Du svetter to til tre ganger mer enn hva du gjør normalt, og trenger å erstatte væsketapet. Når vi drikker mye, må vi unngå sukkerholdige drikker som brus og saft - sier forskningssjef Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Tobakk forverrer situasjonen

Pausene bør ikke bare være tilstrekkelige, men utnyttes på tilstrekkelig vis - med anbefalinger om å oppsøke alt fra skygge og kjølighet til en kald dusj om det er mulig. Noe som absolutt ikke anbefales, er en røykepause. Røyking trekker sammen blodkarene i huden.

(Stami)

"
Powered by Labrador CMS