Rusmisbruk-på-jobb-1

Svenske banker kokaintester nyansatte

Nordea og SEB i Sverige narkotester alle nyansatte, skriver E24.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Finansbransjen har blitt kjent for å være et miljø hvor feststemningen er høy, og terskelen for misbruk av amfetamin og kokain er lav. Nylig skrev DN at Oslo-politiet har merket en økt bruk av kokain blant profilerte finanstopper og kjendiser, skriver e.24.no.

Nordea i Sverige har tatt konsekvensen av dette, og har i flere år narkotestet alle nyansatte.

- Vår policy er å narkoteste alle som ansettes i banken, fordi vi ikke er tjent med å ansette rusmisbrukere, sier Marianne Lien, ansvarlig for HR-avdelingen i Nordea Sverige til DI.se.

Ikke i Norge

I Nordea Norge derimot er det ikke samme praksis.

– Vi gjennomfører ingen tester av denne typen. Det er ikke vanlig praksis i Norge å gjøre det på den måten, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea Norge til E24.

Tilfeldige tester

Også hos SEB i Sverige narkotestes de ansatte.

– Fram til helt nylig gjennomførte vi obligatoriske narkotester i forbindelse med nyansettelser, men det ga ingen utslag. Nå gjør vi det istedenfor med tilfeldig utvalg, sier Viveka Hirdman-Ryrberg, informasjonsdirektør i SEB. Begge bankene har også en egen plan for å hjelpe og rehabilitere ansatte som sliter med rusmisbruk.

Ser etter signaler

I svenske Handelsbanken testes ikke nyansatte. Der blir lederne opplært i å kjenne igjen misbrukersymptomer.

– Vi jobber aktivt med så tidlig som mulig å fange opp signaler hos personalet som ikke ser ut til å ha det bra, hvilket problem det enn må være, sier Johan Hast, som jobber som lege i Handelsbanken.

Lurt av narkoman finansrådgiver

Det var i forbindelse med saken om departementsrådgiver Anita Sletten, som ble lurt av en narkoman rådgiver i Verdispar, at narkotikamisbruket i finansbransjen atter en gang ble satt på dagsorden.

– At det er utstrakt bruk av rus i de miljøene, er det ingen tvil om. Vi ser en tendens til at kokain er på frammarsj, sa politioverbetjent Eirik Jensen til DN.

Også høsten for to år siden var narkoproblemet i finansmiljøet i søkelyset. Da satte Oslo-politiet i gang aksjonen Hvit snø, der målet var å slå ned på narkotikamisbruk blant kjendiser og folk i finansmiljøet.

(E24)

"
Powered by Labrador CMS