Baneservice-illustrasjonsfo

Ett år uten skader

25. august i år feiret Baneservice 365 dager uten skader med fravær.

Publisert

Statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) gratulerer tillitsvalgt Geir Jacobsen (t.v.) og adm. direktør Lars Skålnes i Baneservice med et skadefritt år. (Foto: Jan Tveita)

Ved arbeidsdagens slutt 25. august var det ett år siden noen av de 350 ansatte i Baneservice ble skadet på jobb. Dette betyr dermed at H-verdien er nede i null.

Ett år - null skader.

– Et helt skadefritt år er ingen selvsagt sak for en virksomhet som Baneservice, fastslår selskapets adm. Direktør Lars Skålnes. Han peker på Sikker jobb-analyser, oppstartsmøter før hvert prosjekt, årlige Baneservicedager og intern HMS-pris som noen av suksesstiltakene som til sammen bidrar til en solid sikkerhetskultur i bedriften.

I et helt år har altså landets største jernbanebygger strukket kjøreledninger og lagt spor uten en eneste skade på noen av sine ansatte. Dette er et tidvis tungt og risikofylt arbeid, men det systematisk forebyggende arbeidet som selskapet har nedlagt de siste årene, har altså sendt H-verdien ned i null.

Halvert sykefravær

I tillegg til et skadefritt år kan Skålnes også skilte med et lavt og stadig synkende sykefravær i Baneservice: – I 2003 var sykefraværet oppe i 8,4 prosent, opplyser han. I juli i år er dette nærmest halvert. Da lå vi på 4,3 prosent. Det dreier seg mest om langtidsfravær. Vi har lite korttidsfravær i Baneservice, opplyser Skålnes, som legger til at IA-avtalen har vært positiv for selskapet: – Det er mye diskusjon om IA-avtalen i media, men hos oss fungerer IA-arbeidet umerket, slår Skålnes fast.

Alt henger sammen med alt

Til stede for å gratulere Baneservice med null skader i løpet av et helt år, var også statssekretær Jan-Erik Støstad fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID). Støstad siterte tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i sin hilsningstale: – Alt henger sammen med alt. Null skader skjer ikke av seg selv, i Baneservice er det tydeligvis en kultur for trivsel, sikkerhet og effektivitet. En god sikkerhetskultur gir selvsagt positive ringvirkninger for skadeomfang og ulykker, mener Støstad.

Landets største jernbanebygger

Baneservice er landets største jernbaneentreprenør. Selskapet bygger og vedlikeholder spor, kontaktlednings-, signal-, og teleanlegg i hele Skandinavia. I tillegg har selskapet terminaltjenester flere steder i Norge. De største oppgavene det siste året har vært sporene på bybanen i Bergen, det elektroniske anlegget på det nye dobbeltsporet mellom Sandnes og Stavanger og kontaktledningen og sporene mellom Lysaker og Sandvika.

Powered by Labrador CMS