Aksjon-risikovurdering-1.jpg

Storaksjon om risikovurdering

For å sjekke hva bedriftsledere gjør for å kartlegge og redusere risiko i egen virksomhet, gjennomfører myndighetene en storaksjon over hele landet. I perioden 20. - 24. april får nærmere 1000 bedrifter tilsynsbesøk.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Aldri før har så mange tilsynsmyndigheter gått sammen om en så omfattende innsats for sikkerheten i norske virksomheter. - Kartlegging av risiko er viktig for å forebygge ulykker hindre helseskader. Risikovurdering kan gjøres enkelt, og det skal også gjøres i små virksomheter. Enkelt sagt handler det om å se på hva som kan gå galt, og hva du kan gjøre for å hindre at det skjer, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.Målet med aksjonen er å øke bevisstheten og kompetansen om risikoforebyggende arbeid og dermed øke sikkerheten.

Unik storsatsing

Flere hundre tilsynspersoner fra en rekke myndigheter skal kontrollere små og mellomstore bedrifter innen mange bransjer over hele landet. Bak aksjonen står Statens forurensningstilsyn (SFT), Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Arbeidstilsynet, Statens strålevern og Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO). I tillegg bidrar tilsynspersonell fra fylkesmannen, brannvesenet og lokale elektrisitetstilsyn.

Ingrid Finboe Svendsen, AT

- Vi har felles mål om å styrke forståelsen for systematisk sikkerhetsarbeid. Omfanget av denne aksjonen bidrar til å sette et svært viktig tema på dagsorden i virksomhetene, sier Finboe Svendsen.Det er krav til at alle virksomheter skal jobbe systematisk for å kartlegge risiko og om nødvendig gjennomføre tiltak for å redusere denne til et akseptabelt nivå. Risikobegrepet kan defineres som den fare som uønskede hendelser representerer for mennesker, miljø og materielle verdier. Systematisk sikkerhetsarbeid fører til færre tap og skader, og vil derfor være lønnsomt for virksomhetene.

Hva kan du om risiko?

Mellom 700 og 1000 virksomheter får tilsynsbesøk. I forbindelse med aksjonen kan alle, enten de får tilsyn eller ikke, teste sin kompetanse om risiko gjennom en quiz på nettstedet regelhjelp.no. Dette er HMS-etatenes felles nettside, som skal gjøre det lettere for virksomhetene å finne fram i regelverket for sin bransje.

Målet med tilsynsaksjonen er å:

● Synliggjøre ledelsens ansvar for å prioritere risikoforebyggende arbeid.● Fokusere på begrepet risikoforståelse ute i virksomhetene. ● Få virksomhetene til å tenke risikostyring i sitt daglige arbeid.(Arbeidstilsynet)

"
Powered by Labrador CMS