Alkohol jobb

Få spør om rus i jobbintervju

Alkohol- og rusvaner er et ømtålig tema i jobbintervjuer. Adecco anbefaler folk å være forberedt på slike spørsmål. Og det lønner seg å være ærlig. - Mange tror at arbeidsgiver ikke har anledning til å stille spørsmål om alkoholvaner og eventuelle rusproblemer i et ansettelsesintervju. Men det er fullt lovlig, sier direktør Guri Larsen i Adecco Select.

Publisert

Larsen anbefaler arbeidssøkere å være godt forberedt på det som kan oppleves som ubehagelige spørsmål.

- Er du forberedt på å få spørsmål om drikkevaner, er du bedre i stand til å svare ordentlig. Er du uforberedt og svarer unnvikende, kan det misforstås og feiltolkes, sier hun.

Men lønner det seg alltid å være ærlig når man skal fortelle om sitt alkoholforbruk?

- Ofte kjenner man ikke kulturen på et arbeidssted, og det kan være et sjansespill å svare det man tror arbeidsgiver vil høre, sier Guri Larsen.

Hun oppfordrer til ærlighet og advarer mot å pynte på sannheten.

Svekker tilliten

Arbeidsgiver kan gjennom referanser eller andre kanaler få vite at du har et alkoholforbruk som ikke stemmer overens med inntrykket du ga i intervjuet.

- Da kan søkerens troverdighet stå på spill, og det kan føre til at vedkommende ikke ansettes, sier advokat og partner Henning Heitmann i Brækhus Dege Advokatfirma.

- Uærlighet kan også føre til svekket tillit og respekt fra arbeidsgivers side, noe som kan gi negative utslag i forhold til arbeidstakerens posisjon i bedriften, sier Heitmann.

I enkelte tilfeller kan det å holde tilbake informasjon i jobbintervjuet være så alvorlig at det kan være grunnlag for oppsigelse.

Spør lite

Advokaten mener mange arbeidsgivere har mye å tjene på å være grundigere i rekrutteringsarbeidet.

- Det er lov å spørre om mye mer enn det norske arbeidsgivere tør. Mange arbeidsgivere synes spørsmål om alkohol- og rusvaner er vanskelige og dropper derfor slike spørsmål, sier Heitmann.

Det kan straffe seg, mener han.

Koster mye

- Dersom arbeidsgiveren ikke spør på forhånd, er det vanskeligere å avvikle et arbeidsforhold på grunn av negative forhold som dukker opp i etterkant, sier Henning Heitmann.

Alkoholmisbruk koster norsk arbeidsliv 12 milliarder kroner i året, ifølge beregninger fra Rogalandsforskning. Fem prosent av arbeidsstokken har et rusproblem som påvirker jobben.

Alkoholinntak er grunnen til 50 prosent av korttidsfraværet, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning.

Newswire

Powered by Labrador CMS